Sernik z wiśniami

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Sernik z wiśniami
Przepis pochodzi z gazety "Le menu" 07/2012

Składniki (spód):
  • 150g herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 75g roztopionego masła

Składniki (masa serowa):
  • 200g wiśni/czereśni
  • 2-3 łyżki wiśniówki
  • 500g naturalnego twarożku homogenizowanego (odchudzonego)
  • 300g twarożku naturalnego homogenizowanego tłustego
  • 200g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 50g mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 3 jajka
  • 100g puree wiśniowego/czereśniowego

Wykonanie:
  • Herbatniki doprowadzamy do okruszków (metoda dowolna - można je stłuc w woreczku foliowym, można je wałkiem potraktować, można maszynką do mielenia,m czy blenderem - pomysłów na zokruszkowanie ich na pewno Wam nie zabraknie). Dodajemy do okruszków kakao, cukier i rozpuszczone masło. Mieszamy. Wykładamy w foremce o średnicy 24cm. Pieczemy 8 minut w 180stopniach Celsjusza
  • Wiśnie/czereśnie zalewamy wiśniówką i rozkładamy na podpieczonych ciastkach. Mieszamy serki, cukry, sok, mąkę i jajka. połowę masy serowej wylewamy na wiśnie/czereśnie. 1/2 pozostałej masy mieszamy z puree owocowym. Wylewamy na blaszke na zmianę kolorową i białą masę. Przy pomocy patyczka można dodatkowe zygzaki porobić.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny. Jeśli istnieje taka potrzeba możemy ciasto przykryć.

Uwagi:
  • Nie daję do owoców alkoholu i też jest dobre
  • Używam zazwyczaj 500g jednego i 500g drugiego twarożku, a do tego daję więcej puree (ok 150g)


Na koniec zdjęcie poglądowe:



Sernik nie jest na pewno suchy. Kremowy. Bardzo go lubimy. A on lubi pękać przy opadaniu
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: