Śliwkowiec

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Bardzo się cieszę że się udało
icon_biggrin.gif

a przestroga
icon_wink.gif
to ze względu na to że inne śliwki lubią mieć o wiele więcej soku w sobie, przez co ciasto może nim nasiąknąć i zrobi się mulaste dno zamiast kruchutkiego spodu
icon_wink.gif

ale jak widać nie tylko węgierki nie leją
daumen.gif
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Mam mrożone śliwki węgierki i chyba spróbuję upiec, zobaczymy czy nie puszczą za dużo soku. Może je w skrobi kukurydzianej obtoczę przed ułożeniem na cieście?

Dawno go nie piekłam i tak mnie na niego ochota naszła, że muszę je zrobić bo pyszne jest
icon_smile.gif

No i na jutro będę miała ciacho z głowy jak znajomi przyjdą
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,748
3,008
113
Wcoraj był mój pierwszy raz, chyba, bo śladu że już go piekłam nie ma. :)
Zapomniałam do piany dodać maki ziemniaczanej, przez co wyszła niska i bezowa, bardzo krucha. Po ostygnięciu beza zmiękła troszkę i już się przy krojeniu nie kruszy. Ciasto smaczne, typowe półkruche. Będą powtórki, bo sezon trwa.
 

Załączniki

  • Śliwkowiec.jpg
    Śliwkowiec.jpg
    165.5 KB · Wyświetleń: 24

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,424
3,745
113
Sprawdziłam w komentarzach i okazało się, że piekłam je dwukrotnie, w 2008 i 2009 roku. Najwyższy czas na powtórkę. Niech no tylko trochę dojrzeją resztki śliwek. :)