Mam kilka czekoladowych w moich zbiorach:
Sos orzechowy mocha
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzącej wody
1/2 szkl śmietany kremówki
1/3 szkl cukru
1/2 szkl masła
200g gorzkiej czekolady
2 żółtka
3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich
Rozpuścić kawę w gorącej wodzie.
W rondlu wymieszać kremówkę i cukier, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło, drobno połamaną czekoladę i kawę. Mieszać aż będzie gładkie, zdjąć z ognia.
W misce ubić żółtka, dodać do nich stopniowo 2 łyżki czekoladowej mikstury, wymieszać. Wlać powoli, mieszając do reszty czekoladowej mikstury. Ogrzewać na małym ogniu ok. 3 min. Dodać orzechy.
Podawać ciepły do lodów.
Sos czekoladowo-migdałowy
200g gorzkiej czekolady
1/4 szkl kremówki
2 łyżki masła
szczypta soli
1/4 szkl migdałów zrumienionych i grubo posiekanych
2 łyżki likieru Amaretto lub innego migdałowego
W rondlu rozpuścić na małym ogniu połamaną czekoladę, kremówkę, masło, sól i mieszać, aż będzie gładkie. Zdjąć z ognia. Wymieszać z likierem i migdałami.
Podawać j/w.
Sos czekoladowy
200 ml mleka
40g kakao,
2 żóltka,
50g cukru pudru,
10g mąki ziemniaczanej,
50g masla,
laska wanilii
Mleko zagotowac z rozkrojoną wanilią. Kakao i mąkę ziemniaczaną wymieszac z mala iloscia zimnej wody, wlewać powoli do gorącego mleka ciągle mieszajac, zagotowac. Zółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorący sos nadal mieszając. Naczynie z sosem wstawić do większego naczynia z zimną woda, mieszać do wystudzenia dodajac po kawałku masło.
[/list]
Sos orzechowy mocha
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzącej wody
1/2 szkl śmietany kremówki
1/3 szkl cukru
1/2 szkl masła
200g gorzkiej czekolady
2 żółtka
3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich
Rozpuścić kawę w gorącej wodzie.
W rondlu wymieszać kremówkę i cukier, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło, drobno połamaną czekoladę i kawę. Mieszać aż będzie gładkie, zdjąć z ognia.
W misce ubić żółtka, dodać do nich stopniowo 2 łyżki czekoladowej mikstury, wymieszać. Wlać powoli, mieszając do reszty czekoladowej mikstury. Ogrzewać na małym ogniu ok. 3 min. Dodać orzechy.
Podawać ciepły do lodów.
Sos czekoladowo-migdałowy
200g gorzkiej czekolady
1/4 szkl kremówki
2 łyżki masła
szczypta soli
1/4 szkl migdałów zrumienionych i grubo posiekanych
2 łyżki likieru Amaretto lub innego migdałowego
W rondlu rozpuścić na małym ogniu połamaną czekoladę, kremówkę, masło, sól i mieszać, aż będzie gładkie. Zdjąć z ognia. Wymieszać z likierem i migdałami.
Podawać j/w.
Sos czekoladowy
200 ml mleka
40g kakao,
2 żóltka,
50g cukru pudru,
10g mąki ziemniaczanej,
50g masla,
laska wanilii
Mleko zagotowac z rozkrojoną wanilią. Kakao i mąkę ziemniaczaną wymieszac z mala iloscia zimnej wody, wlewać powoli do gorącego mleka ciągle mieszajac, zagotowac. Zółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorący sos nadal mieszając. Naczynie z sosem wstawić do większego naczynia z zimną woda, mieszać do wystudzenia dodajac po kawałku masło.
[/list]
Ostatnią edycję dokonał moderator: