- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Słoneczny chlebek cytrusowy
Przepis pochodzi z http://blog.fatfreevegan.com/2006/12/sunsh...trus-bread.html
Chlebek jest aromatyczny , miękki i wilgotny. Pachnie pomarańczami i ma cytrusowy smak ( nazwa mówi sama za siebie). Zapach wydobywający się z piekarnika nieźle drażnił nozdrza
Przygotowuje się go jak muffinki , więc myślę , że spokojnie można go upiec w formie muffinkowej.
1 szklanka purre z pomarańczy (obrane ze skórki i bez pestek zmiksowane pomarańcze)
1 szklanka cukru ( u mnie trzcinowy)
3/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki soku jabłkowego bez cukru
2 szklanki mąki pszennej lub mieszanka pszennej i pszennej razowej ( u mnie 1,5 szkl pszennej i 1/2 szkl razowej)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki posiekanych orzechów - pekany lub włoskie
1/4 szklanki rodzynek ( u mnie suszona żurawina)
posiekana skórka z pomarańczy ( u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa)
Wymieszać wszystkie mokre składniki z cukrem , osobno mieszamy wszystkie suche składniki razem z bakaliami. Mieszamy szybko , wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Przepis pochodzi z http://blog.fatfreevegan.com/2006/12/sunsh...trus-bread.html
Chlebek jest aromatyczny , miękki i wilgotny. Pachnie pomarańczami i ma cytrusowy smak ( nazwa mówi sama za siebie). Zapach wydobywający się z piekarnika nieźle drażnił nozdrza
Przygotowuje się go jak muffinki , więc myślę , że spokojnie można go upiec w formie muffinkowej.
1 szklanka purre z pomarańczy (obrane ze skórki i bez pestek zmiksowane pomarańcze)
1 szklanka cukru ( u mnie trzcinowy)
3/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki soku jabłkowego bez cukru
2 szklanki mąki pszennej lub mieszanka pszennej i pszennej razowej ( u mnie 1,5 szkl pszennej i 1/2 szkl razowej)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki posiekanych orzechów - pekany lub włoskie
1/4 szklanki rodzynek ( u mnie suszona żurawina)
posiekana skórka z pomarańczy ( u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa)
Wymieszać wszystkie mokre składniki z cukrem , osobno mieszamy wszystkie suche składniki razem z bakaliami. Mieszamy szybko , wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: