Snickers

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Od razu zaznaczam, że nie jestem autorką tego przepisu. Wiele lat temu dostałam go od znajomej, a ona wczesniej tez od znajomej. Ale ciasto jest pyszne i zawsze cieszy się dużym powodzeniem na imprezach.

snickers.jpg


Ciasto:
1/2kg mąki
250g margaryny
3/4szkl cukru pudru
2 łyż miodu
2 jajka
1 łyżecz sody

Z w/w składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Dwie upiec (ok 10-12 min 200st C) a na trzecią, jeszcze surową nałożyć masę orzechową:
125g margaryny
25dkg posiekanych orzechów włoskich
1/2szkl cukru
2 łyż miodu
Składniki wyłożyć na patelnię i chwilę smażyć.

Jeszcze gorącą masę orzechową wylać na surowy placek a następnie zapiec ok 20min w 200st C.

Krem budyniowy:
Z 1/2l mleka odlać 1/2szkl i dodać:
2 łyż mąki
1 łyżecz mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
2 żółtka
1/2 szkl cukru
Składniki dokładnie wymieszać, pozostałą część mleka zagotować i do gotującego wlać mieszankę. Gotowąć aż zacznie gęstnieć.
Po wystudzeniu krem utrzeć z 1 kostką masła.

I teraz układamy kolejno:
1 placek
powidła (ja zawsze uzywam domowych śłiwkowych)
placek z orzechami
krem budyniowy
placek
na to polewa czekoladowa ( ja od pewnego czasu uzywam polewy kakaowe Cinki z żelatyną, świetnie się sprawdza)
 

Załączniki

  • snickers.jpg
    snickers.jpg
    44.4 KB · Wyświetleń: 2

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Dziękuję , planuję zaprosić znajomych na kolację, moze zrobię , tylko napisz czy lepiej na świeżo czy lepiej dzień wcześniej?