- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Po raz pierwszy popełniłam i żałuję, że z połowy porcji
Pycha! Zajadaliśmy w muszelkach, bo mało wyszło
Jutro znów robię
Przepraszam za jakość, ale robione na szybko, bo mi dziecko tupało nogami
i przy żarówce, więc... Ale kolor podobny - wściekła czerwień
W przepisie są truskawki, ja robiłam z malinami. W przepisie jest, żeby przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek - ja nie przecierałam, bo dla mnie pestki w czymś malinowym czy truskawkowym muszą być
50 dag owoców (malin, truskawek)
15 dag cukru
150 ml wody
opcjonalnie: 1 duża pomarańcza, sos czekoladowy
Owoce zmiksować na papkę, a następnie przetrzeć przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek.
Do rondla wsypać cukier i zalać zimną wodą. Ogrzewać, powoli mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Powstałego syropu nie wolno mieszać, bo może się ponownie skrystalizować. Gotować na wolnym ogniu, aż będą ciągnęły się na nim nitki.
Po lekkim ochłodzeniu syropu dodać do niego zmiksowane owoce, wymieszać. Dobrze ochłodzić, następnie wstawić do zamrażarki na 3 godziny. W trakcie zamrażania mieszać co 15 - 20 min.
Podawać na plasterkach pomarańczy, udekorować sosem.
To jeden z przepisów na sorbety z lipcowego numer "takie jest życie"
Przepraszam za jakość, ale robione na szybko, bo mi dziecko tupało nogami
W przepisie są truskawki, ja robiłam z malinami. W przepisie jest, żeby przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek - ja nie przecierałam, bo dla mnie pestki w czymś malinowym czy truskawkowym muszą być
50 dag owoców (malin, truskawek)
15 dag cukru
150 ml wody
opcjonalnie: 1 duża pomarańcza, sos czekoladowy
Owoce zmiksować na papkę, a następnie przetrzeć przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek.
Do rondla wsypać cukier i zalać zimną wodą. Ogrzewać, powoli mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Powstałego syropu nie wolno mieszać, bo może się ponownie skrystalizować. Gotować na wolnym ogniu, aż będą ciągnęły się na nim nitki.
Po lekkim ochłodzeniu syropu dodać do niego zmiksowane owoce, wymieszać. Dobrze ochłodzić, następnie wstawić do zamrażarki na 3 godziny. W trakcie zamrażania mieszać co 15 - 20 min.
Podawać na plasterkach pomarańczy, udekorować sosem.
To jeden z przepisów na sorbety z lipcowego numer "takie jest życie"