Sorbet malinowy

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Po raz pierwszy popełniłam i żałuję, że z połowy porcji
lecker.gif
Pycha! Zajadaliśmy w muszelkach, bo mało wyszło
icon_rolleyes.gif
Jutro znów robię
fiesgrins.gif

Przepraszam za jakość, ale robione na szybko, bo mi dziecko tupało nogami
icon_wink.gif
i przy żarówce, więc... Ale kolor podobny - wściekła czerwień
icon_lol.gif

W przepisie są truskawki, ja robiłam z malinami. W przepisie jest, żeby przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek - ja nie przecierałam, bo dla mnie pestki w czymś malinowym czy truskawkowym muszą być
icon_wink.gif


50 dag owoców (malin, truskawek)
15 dag cukru
150 ml wody

opcjonalnie: 1 duża pomarańcza, sos czekoladowy

Owoce zmiksować na papkę, a następnie przetrzeć przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek.
Do rondla wsypać cukier i zalać zimną wodą. Ogrzewać, powoli mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Powstałego syropu nie wolno mieszać, bo może się ponownie skrystalizować. Gotować na wolnym ogniu, aż będą ciągnęły się na nim nitki.
Po lekkim ochłodzeniu syropu dodać do niego zmiksowane owoce, wymieszać. Dobrze ochłodzić, następnie wstawić do zamrażarki na 3 godziny. W trakcie zamrażania mieszać co 15 - 20 min.

Podawać na plasterkach pomarańczy, udekorować sosem.

lody_malinowe.JPG

To jeden z przepisów na sorbety z lipcowego numer "takie jest życie"
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • lody_malinowe.JPG
    lody_malinowe.JPG
    147.9 KB · Wyświetleń: 0