Przepis z książki ?The Perfect Scoop? - David Lebovitz. Wychodzi ok. 1 l sorbetu.
1 kg dojrzałych moreli
250 ml wody
200 g cukru
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Morele wypestkować, pokroić w cząstki, włożyć do rondla, wlać wodę, zagotować. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut od czasu
do czasu mieszając. Dodać cukier, wymieszać, przestudzić. Zmiksować np. w blenderze, można przetrzeć przez sitko, dodać ekstrakt
waniliowy. Całkowicie wystudzić, schłodzić (najlepiej całą noc), robić lody.
Moje uwagi: Zrobiłam z połowy porcji. Jak dla mnie za kwaśne (może to wina moreli), musiałam dodawać cukru pudru.
Zamiast ekstraktu dodałam cukier z prawdziwą wanilią i dwie łyżki spirytusu. Przecierałam przez sitko, bo za dużo skórek mi się plątało.
Ogólne wrażenie: sorbet smaczny, orzeźwiający, wanilia fajnie podkręca smak moreli.
1 kg dojrzałych moreli
250 ml wody
200 g cukru
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Morele wypestkować, pokroić w cząstki, włożyć do rondla, wlać wodę, zagotować. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut od czasu
do czasu mieszając. Dodać cukier, wymieszać, przestudzić. Zmiksować np. w blenderze, można przetrzeć przez sitko, dodać ekstrakt
waniliowy. Całkowicie wystudzić, schłodzić (najlepiej całą noc), robić lody.
Moje uwagi: Zrobiłam z połowy porcji. Jak dla mnie za kwaśne (może to wina moreli), musiałam dodawać cukru pudru.
Zamiast ekstraktu dodałam cukier z prawdziwą wanilią i dwie łyżki spirytusu. Przecierałam przez sitko, bo za dużo skórek mi się plątało.
Ogólne wrażenie: sorbet smaczny, orzeźwiający, wanilia fajnie podkręca smak moreli.
Ostatnią edycję dokonał moderator: