sos do spaghetti , pizzy

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Mając 3 lata temu za dużoooo pomidorów, papryki i bazylii, zrobiłam ten sos.
Pewnie nie jest jakimś odkryciem, ale jak go robię to pachnie po prostu obłędnie, a syn sie śmieje ,że sąsiedzi się zlecą.
Z tej ilości wychodzi mi 6 słoików 0,75l.

Sos do spaghetti i pizzy:
5kg pomidorów
1,5kg papryki
2 dużeeee pęczki bazylii daję jej sporo
1 pęczek mały oregano (bez łodyg)
1 pęczek mały tymianku (bez łodyg) ewentualnie suszony
3 ząbki czosnku (jak ktoś lubi bardzo czosnek można dać więcej)
2-3 cebule
80-90g cukru
60-70ml oleju
sól, pieprz

pomidory przygotowuję jak na przecier, ja mam taką starą po babci maszynkę do pomidorów, każdy ma swoje sposoby.
paprykę obieram , chociaż wcale nie trzeba i przepuszczam przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach.
bazylię siekam, oregano i tymiankę oddzielam listki od łodyg i też siekam.
czosnek przez praskę do czosnku.
cebulę kroję, a raczej traktuję ją blenderem.
do garnka daję pomidory i paprykę, jak już trochę wyparuje woda dodaję bazylię, oregano i tymianek, teraz właśnie zaczyna pachnieć.
jak konsystencja jest już taka prawie, dodaję cukier ,podsmażam cebulę na oliwie, pod koniec dodaję czosnek i już krótko podsmażam bo czosnek , czym dłużej się smaży to robi się gorzki, dodaję do sosu. gotuję jeszcze jakąś chwilkę. w między czasie doprawiam solą i pieprzem, na koniec olej.
pasteryzuję 25 minut.
 

Załączniki

  • zdjęcie.JPG
    zdjęcie.JPG
    119.2 KB · Wyświetleń: 0