Sos do szwedzkich kuleczek miesnych /köttbullar/
3 dl ''wywaru'' z patelni, na ktorej byly smazone köttbullar
1 kostka bulionu wolowego
2 lyzki maki pszennej
1 dl mleka lub wody
1 lyzka sosu sojowego
0,5 dl smietanki 30 proc. tluszczu
Na patelnie, na ktorej smazone byly kuleczki miesne, wlac 3 dl wody i dokladnie wymieszac, zeskrobujac ''pozostalosci'' po smazeniu /jest latwiej wymieszac, jesli patelnia jest lekko podgrzewana/. Rozpuscic kostke bulionowa. Wymieszac przy pomocy trzepaczki wode lub mleko z maka, by utworzyla sie zawiesina bez grudek i ''wtrzepac'' ja do plynu na patelni, caly czas mieszajac i podgrzewajac, by sie zagotowalo i gotowac minimum 2 minuty /zniknie wtedy smak maki/.
Na koncu dosmaczyc sosem sojowym i dodac smietanki.
Powyzsza wersja jest dunska, a Dunczycy lubia jesc bardziej tlusto
W bardziej oszczednej, choc rownie smacznej oryginalnej wersji szwedzkiej nalezy patelnie ''przeplukac'' woda po kazdej kolejce smazenia, wlac do garnka. Doprawic do smaku sosem sojowym i zagescic maka wymieszana z zimna woda /dokladnie mieszajac i gotujac potem kilka minut, caly czas mieszajac/.
Sos powinien byc dosc rzadki, taki bardziej ''lejacy''.
Klasycznym szwedzkim dodatkiem do kuleczek köttbullar sa gotowane ziemniaki, a nawet czesciej pureé ziemniaczane i niskoslodzony dzem z borowek.
PS. Z wlasnego doswiadczenia moge dodac, ze make pszenna mozna z powodzeniem zastapic maka kukurydziana /byc moze jest do nabycia w PL, nazywa sie Maizena/. Proporcje mniej wiecej takie same, ale nie trzeba gotowac, jedynie zagotowac, bo ona scina sie blyskawicznie
3 dl ''wywaru'' z patelni, na ktorej byly smazone köttbullar
1 kostka bulionu wolowego
2 lyzki maki pszennej
1 dl mleka lub wody
1 lyzka sosu sojowego
0,5 dl smietanki 30 proc. tluszczu
Na patelnie, na ktorej smazone byly kuleczki miesne, wlac 3 dl wody i dokladnie wymieszac, zeskrobujac ''pozostalosci'' po smazeniu /jest latwiej wymieszac, jesli patelnia jest lekko podgrzewana/. Rozpuscic kostke bulionowa. Wymieszac przy pomocy trzepaczki wode lub mleko z maka, by utworzyla sie zawiesina bez grudek i ''wtrzepac'' ja do plynu na patelni, caly czas mieszajac i podgrzewajac, by sie zagotowalo i gotowac minimum 2 minuty /zniknie wtedy smak maki/.
Na koncu dosmaczyc sosem sojowym i dodac smietanki.
Powyzsza wersja jest dunska, a Dunczycy lubia jesc bardziej tlusto
W bardziej oszczednej, choc rownie smacznej oryginalnej wersji szwedzkiej nalezy patelnie ''przeplukac'' woda po kazdej kolejce smazenia, wlac do garnka. Doprawic do smaku sosem sojowym i zagescic maka wymieszana z zimna woda /dokladnie mieszajac i gotujac potem kilka minut, caly czas mieszajac/.
Sos powinien byc dosc rzadki, taki bardziej ''lejacy''.
Klasycznym szwedzkim dodatkiem do kuleczek köttbullar sa gotowane ziemniaki, a nawet czesciej pureé ziemniaczane i niskoslodzony dzem z borowek.
PS. Z wlasnego doswiadczenia moge dodac, ze make pszenna mozna z powodzeniem zastapic maka kukurydziana /byc moze jest do nabycia w PL, nazywa sie Maizena/. Proporcje mniej wiecej takie same, ale nie trzeba gotowac, jedynie zagotowac, bo ona scina sie blyskawicznie
Ostatnią edycję dokonał moderator: