Porcja dla 4-6 osob.
Czas przygotow. 30 min.
skład:
8 suszonych czerwonych papryczek chilli,
8 szalotek,
1 zabek czosnku,
12-16 orzeszkow cashew,
150 g masla orzechowego,
2 lyzki oleju,
250 ml mleka kokosowego,
4 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzeczka brazowego cukru,
sol.
1. Papryczki chilli zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Wyjac, przekroic i usunac nasiona.
2. Osaczone z wody papryczki, szalotki, orzeszki i czosnek drobno posiekac, a nastepnie utrzec w mozdzierzu na gladka paste.
3. W plaskim garnku rozgrzac olej, wlozyc utarta paste i stale mieszajac smazyc przez 5 min.
4. Do garnka z pasta wlac mleko kokosowe. Na malym ogniu doprowadzic do wrzenia stale mieszajac. Dodac sok cytrynowy, cukier, maslo orzechowe. Doprawic sola i wymieszac. Gotowac na malym ogniu jeszcze przez 2 min. Sos powinien byc gesty. Gdyby byl zbyt gesty mozna dolac troche wody.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 50.
Czas przygotow. 30 min.
skład:
8 suszonych czerwonych papryczek chilli,
8 szalotek,
1 zabek czosnku,
12-16 orzeszkow cashew,
150 g masla orzechowego,
2 lyzki oleju,
250 ml mleka kokosowego,
4 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzeczka brazowego cukru,
sol.
1. Papryczki chilli zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Wyjac, przekroic i usunac nasiona.
2. Osaczone z wody papryczki, szalotki, orzeszki i czosnek drobno posiekac, a nastepnie utrzec w mozdzierzu na gladka paste.
3. W plaskim garnku rozgrzac olej, wlozyc utarta paste i stale mieszajac smazyc przez 5 min.
4. Do garnka z pasta wlac mleko kokosowe. Na malym ogniu doprowadzic do wrzenia stale mieszajac. Dodac sok cytrynowy, cukier, maslo orzechowe. Doprawic sola i wymieszac. Gotowac na malym ogniu jeszcze przez 2 min. Sos powinien byc gesty. Gdyby byl zbyt gesty mozna dolac troche wody.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 50.
Ostatnią edycję dokonał moderator: