Bułgarska odmiana banicy
6 płatów ciasta filo
200 g fety
pól kg szpinaku
2 jajka roztrzepane z solą i pieprzem
duża cebula pokrojona w kostkę
4 łyżki natki pokrojonej
oliwa z oliwek
100 g masła roztopionego
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać szpinak i zblanszować go. Wystudzić.Dodać pokrojoną w kostkę fetę,natkę, jajka.Wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć płat ciasta filo, skropić masłem, następny - skropić masłem i następny tak samo. Na to wyłożyć nadzienie ze szpinaku i fety. Przykryć trzema płatami ciasta, każdy spryskując masłem. Zapiekać 30-40 minut w 200 stopniach.
6 płatów ciasta filo
200 g fety
pól kg szpinaku
2 jajka roztrzepane z solą i pieprzem
duża cebula pokrojona w kostkę
4 łyżki natki pokrojonej
oliwa z oliwek
100 g masła roztopionego
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać szpinak i zblanszować go. Wystudzić.Dodać pokrojoną w kostkę fetę,natkę, jajka.Wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć płat ciasta filo, skropić masłem, następny - skropić masłem i następny tak samo. Na to wyłożyć nadzienie ze szpinaku i fety. Przykryć trzema płatami ciasta, każdy spryskując masłem. Zapiekać 30-40 minut w 200 stopniach.