Spanakopita

Amber

Member
Mar 25, 2009
3,273
0
0
Bułgarska odmiana banicy

6 płatów ciasta filo
200 g fety
pól kg szpinaku
2 jajka roztrzepane z solą i pieprzem
duża cebula pokrojona w kostkę
4 łyżki natki pokrojonej
oliwa z oliwek
100 g masła roztopionego

Na oliwie zeszklić cebulę, dodać szpinak i zblanszować go. Wystudzić.Dodać pokrojoną w kostkę fetę,natkę, jajka.Wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć płat ciasta filo, skropić masłem, następny - skropić masłem i następny tak samo. Na to wyłożyć nadzienie ze szpinaku i fety. Przykryć trzema płatami ciasta, każdy spryskując masłem. Zapiekać 30-40 minut w 200 stopniach.
 

Załączniki

  • spanakopita.jpg
    spanakopita.jpg
    112.2 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,447
3,759
113
Amber @ 15 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=956209Bułgarska odmiana banicy
Chyba grecka, bo banica jest bułgarska niejako z natury i definicji?
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: