Spiced Gooseberries

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Rok temu wynalazłam ten przepis tutaj - idealnie sprawdził się do pierniczków w grudniu, oj, jak to pachnie :D Teraz (jak będzie mi się chciało pozrywać agrest...) to zrobię go z myślą właśnie o pierniczkach/pierniku.
No i fajnie, bo większość przepisów każe używać niedojrzałego agrestu, gdzie zazwyczaj (przynajmniej ja tak mam) się orientuję że już pora na agrest jak agrest dojrzeje ;)

-5 funtów dojrzałego agrestu
-4 funty brązowego cukru
-2 szklanki octu (ja dałam winny)
-2 łyżki goździków
-3 łyżeczki cynamonu
-3 łyżeczki gałki muszkatołowej

(1 funt =~0.45kg)

Umyć i obrać agrest, smażyć z resztą składników, aż dżem zrobi się dżemowaty ;) nałożyć do słoików
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Anuc, mam nadzieje, ze wiesz, ze po tej stronie oceanu ocet ma 5%.
W sezonie robienia przetworow pojawia sie 'mocarny'
fiesgrins.gif
majacy cale 7%, ale jesli taki ma byc uzyty jest to w przepisie zaznaczane.
W Polsce, jesli nie ma uwag chodzi o 10%.
 

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Wiedziec nie wiedzialam ze 5% jest domyslny, ale domyslilam sie ze chodzi akurat o slabszy, dlatego dalam winny :D
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,684
521
113
niezłe to jest(mi minimalnie przeszkadza ten leciutki posmak octu winnego) i z zielonego agrestu wychodzi niesamowity kolor , dla porównania ten niżej tez z zielonego agrestu(imbiru, rumu i limonki, taka marmolada) ,ale bez octu , ma inny kolor

Spiced Gooseberries

lipiec_388.jpg

i inna marmolada

lipiec_404.jpg
 

Załączniki

  • lipiec_388.jpg
    lipiec_388.jpg
    188.3 KB · Wyświetleń: 2
  • lipiec_404.jpg
    lipiec_404.jpg
    161.7 KB · Wyświetleń: 2