Podzczas naszej podrozy po Tajlandii prawie rok temu, jedlismy wiele ciekawych potraw, jednak to wlasnie sticky rice with mango serwowany w Chiang Mai podbil nasze serca i zoladki
W dobry dzien potrafilismy zjesc 3 porcje tego deseru zamiast obiadu
1 szklanka ryzu kleistego
1 szklanka dobrego mleka kokosowego
1 szklanka cukru zwyklego lub palmowego
czarny sezam lub fasolki mung do posypania
Ataulfo mango
A wiec, najpierw ryz zalewamy woda i zostawiamy przez okolo godzine. Ryz najpierw pluczemy, a nastepnie wyrzucamy go na sitko. W garnku gotujemy goraca wode, ustawiamy sitko z ryzem nad garnkiem tak aby ryz nie dotykal wody. Sitko przykrywamy pokrywka od garnka. Ryz gotujemy na parze mniej wiecej 30 minut tylko raz obracajac.
Podczas gdy ryz sie gotuje, razem mieszamy cukier, mleko kokosowe, odrobine soli a nastepnie na wysokim obrotach gotujemy w mikroweli przez 2 minuty az caly cukier sie rozpusci.
Kiedy ryz jest juz gotowy, zalewamy go goracym (!) mlekiem kokosowym, przykrywamy szczelnie folia i zostawiamy na 25 minut. Poczatkowo bedzie sie wydawalo ze mleka jest o wiele wiecej niz ryzu , jednak nie nalezy sie tym martwic bo ryz podczas lezakowaia wchlonie caly plyn.
Gotowy ryz podajemy z mango i posypane czarnym sezamem lub fasolkami munga.
Uwaga: w zaleznosci od tego czy uzyjemy zwykly cukier czy palmowy, kolor ryzu zmieni sie z bialego na kremowy.
Smacznego!
Zdjecie zrobione w Chang Mai,
mango by PaulinaD1983, on Flickr
1 szklanka ryzu kleistego
1 szklanka dobrego mleka kokosowego
1 szklanka cukru zwyklego lub palmowego
czarny sezam lub fasolki mung do posypania
Ataulfo mango
A wiec, najpierw ryz zalewamy woda i zostawiamy przez okolo godzine. Ryz najpierw pluczemy, a nastepnie wyrzucamy go na sitko. W garnku gotujemy goraca wode, ustawiamy sitko z ryzem nad garnkiem tak aby ryz nie dotykal wody. Sitko przykrywamy pokrywka od garnka. Ryz gotujemy na parze mniej wiecej 30 minut tylko raz obracajac.
Podczas gdy ryz sie gotuje, razem mieszamy cukier, mleko kokosowe, odrobine soli a nastepnie na wysokim obrotach gotujemy w mikroweli przez 2 minuty az caly cukier sie rozpusci.
Kiedy ryz jest juz gotowy, zalewamy go goracym (!) mlekiem kokosowym, przykrywamy szczelnie folia i zostawiamy na 25 minut. Poczatkowo bedzie sie wydawalo ze mleka jest o wiele wiecej niz ryzu , jednak nie nalezy sie tym martwic bo ryz podczas lezakowaia wchlonie caly plyn.
Gotowy ryz podajemy z mango i posypane czarnym sezamem lub fasolkami munga.
Uwaga: w zaleznosci od tego czy uzyjemy zwykly cukier czy palmowy, kolor ryzu zmieni sie z bialego na kremowy.
Smacznego!
Zdjecie zrobione w Chang Mai,
mango by PaulinaD1983, on Flickr
Ostatnią edycję dokonał moderator: