Sticky rice with mango- czyli slodki ryz w kokosowym syropie z mango

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Podzczas naszej podrozy po Tajlandii prawie rok temu, jedlismy wiele ciekawych potraw, jednak to wlasnie sticky rice with mango serwowany w Chiang Mai podbil nasze serca i zoladki
icon_smile.gif
W dobry dzien potrafilismy zjesc 3 porcje tego deseru zamiast obiadu

1 szklanka ryzu kleistego
1 szklanka dobrego mleka kokosowego
1 szklanka cukru zwyklego lub palmowego
czarny sezam lub fasolki mung do posypania
Ataulfo mango


A wiec, najpierw ryz zalewamy woda i zostawiamy przez okolo godzine. Ryz najpierw pluczemy, a nastepnie wyrzucamy go na sitko. W garnku gotujemy goraca wode, ustawiamy sitko z ryzem nad garnkiem tak aby ryz nie dotykal wody. Sitko przykrywamy pokrywka od garnka. Ryz gotujemy na parze mniej wiecej 30 minut tylko raz obracajac.
Podczas gdy ryz sie gotuje, razem mieszamy cukier, mleko kokosowe, odrobine soli a nastepnie na wysokim obrotach gotujemy w mikroweli przez 2 minuty az caly cukier sie rozpusci.

Kiedy ryz jest juz gotowy, zalewamy go goracym (!) mlekiem kokosowym, przykrywamy szczelnie folia i zostawiamy na 25 minut. Poczatkowo bedzie sie wydawalo ze mleka jest o wiele wiecej niz ryzu , jednak nie nalezy sie tym martwic bo ryz podczas lezakowaia wchlonie caly plyn.

Gotowy ryz podajemy z mango i posypane czarnym sezamem lub fasolkami munga.

Uwaga: w zaleznosci od tego czy uzyjemy zwykly cukier czy palmowy, kolor ryzu zmieni sie z bialego na kremowy.
Smacznego!

Zdjecie zrobione w Chang Mai,


mango by PaulinaD1983, on Flickr
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
mmmmm, pychota!!!! tez sie zajadalismy,

fajnie ze mi przypomnialas, zrobie na pewno jak tyko bede znowu mogla jesc ryz, aha no i musze upolowac w odpowiednim sklepie tajskie mango


a probowaliscie tzw. "kloj bo czi"? to banan gotowany w mleku kokosowym, my tym sie tez zazeralismy, musze tez niedlugo powtorzyc....
 

marek19660923

Member
Cze 5, 2012
2
0
0
Ryż puddingowy z mango

Składniki



2 szklanki kleistego ryżu tajskiego (lub okrągłoziarnistego ryżu puddingowego)

1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki

szczypta soli

2 łyżki cukru

2 duże dojrzałe mango obrane i pokrojone na cząstki



Przygotowanie:



Jeśli używasz tajskiego ryżu, zalej go zimną wodą, odstaw na godzinę, a następnie osącz. Przełóż do garnka, wlej mleko, dodaj sól, cukier oraz 1 i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia około 8-10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Przełóż ryż do miseczki, gotuj na parze przez 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Gotowy ryż przełóż do porcjowych miseczek. Ostudź do temperatury pokojowej, podawaj z mango. Jeśli używasz ryżu puddingowego, przygotuj go według przepisu na pudełku, dodając zamiast części wody mleko kokosowe. Ryż możesz także podawać z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: