Strudel jablkowy z maki razowej z sosem waniliowym
Ciasto:
250g maki orkiszowe lub pszennej razowej
pol lyzeczki soli
4 lyzki oleju slonecznikowego
12-14 lyzek letniej wody
Nadzienie:
1,5 kg j ablek
100g rozynek
1 lyzeczka cynamonu
sok z polowy cytryny
miod wedle uznania
250g Quark ( twarozek niem., cos w rodzaju sera bialego trzykrotnie zmielonego, takiego do pieczenia, moze byc tez serek homogenizowany)
4 lyzki roztopionego masla
Make przesiac, zrobic dolek. Dodac sol, a potem na przemian lyzke wody i oleju, jednoczesnie wszystkie skladniki widelcem mieszajac. Nastepnie juz rekoma zagniesc gladkie elastyczne ciasto. Zostawic na godzine przykryte miska.
Piekarnik rozgrzac do 190°.
Jablka obrac i zetrzec na tarce lub drobno pokroic. Wymieszac z rodzynkami, cynamonem, sokiem z cytryny i miodem.
Ciasto rozwalkowac bardzo cienko (mozna to zrobic na sciereczce, ktora pomoze potem w zawinieciu ciasta). Posmarowac maslem, a nastepnie serkiem.
Na twarozku rozlozyc rownomiernie nadzienie jablkowe. Strudel zrolowac. Polozyc na natluszczonej blasze i posmarowac stopinym maslem. Piec 40-45min.
Podawac cieply z sosem waniliowym.
Sos waniliowy:
Pol litra mleka
Laska wanilii
5 zoltek
50g miodu
Mleko zagrzac. Laske wanilii przekroic wzdluz i wrzucic do mleka, zostawic do naciagniecia. W miedzyczasie zoltka z miodem ubic trzepaczka do takiej gestosci, zeby slad noza byl widoczny. Przelozyc do garnka. Wanilie wybrac z mleka. Gorace mleko po trochu dodawac do zoltek i ciagle mieszajac (drewniana lyzka) powoli, delikatnie podgrzewac, ale nie zagotowac, bo zoltka sie zetna. Gdy krem oblepi drewniana lyzke, odstawic z ognia. Lekko przestudzic (caly czas mieszajac) i serwowac.
Ciasto przeze mnie nie wyprobowane.
Ciasto:
250g maki orkiszowe lub pszennej razowej
pol lyzeczki soli
4 lyzki oleju slonecznikowego
12-14 lyzek letniej wody
Nadzienie:
1,5 kg j ablek
100g rozynek
1 lyzeczka cynamonu
sok z polowy cytryny
miod wedle uznania
250g Quark ( twarozek niem., cos w rodzaju sera bialego trzykrotnie zmielonego, takiego do pieczenia, moze byc tez serek homogenizowany)
4 lyzki roztopionego masla
Make przesiac, zrobic dolek. Dodac sol, a potem na przemian lyzke wody i oleju, jednoczesnie wszystkie skladniki widelcem mieszajac. Nastepnie juz rekoma zagniesc gladkie elastyczne ciasto. Zostawic na godzine przykryte miska.
Piekarnik rozgrzac do 190°.
Jablka obrac i zetrzec na tarce lub drobno pokroic. Wymieszac z rodzynkami, cynamonem, sokiem z cytryny i miodem.
Ciasto rozwalkowac bardzo cienko (mozna to zrobic na sciereczce, ktora pomoze potem w zawinieciu ciasta). Posmarowac maslem, a nastepnie serkiem.
Na twarozku rozlozyc rownomiernie nadzienie jablkowe. Strudel zrolowac. Polozyc na natluszczonej blasze i posmarowac stopinym maslem. Piec 40-45min.
Podawac cieply z sosem waniliowym.
Sos waniliowy:
Pol litra mleka
Laska wanilii
5 zoltek
50g miodu
Mleko zagrzac. Laske wanilii przekroic wzdluz i wrzucic do mleka, zostawic do naciagniecia. W miedzyczasie zoltka z miodem ubic trzepaczka do takiej gestosci, zeby slad noza byl widoczny. Przelozyc do garnka. Wanilie wybrac z mleka. Gorace mleko po trochu dodawac do zoltek i ciagle mieszajac (drewniana lyzka) powoli, delikatnie podgrzewac, ale nie zagotowac, bo zoltka sie zetna. Gdy krem oblepi drewniana lyzke, odstawic z ognia. Lekko przestudzic (caly czas mieszajac) i serwowac.
Ciasto przeze mnie nie wyprobowane.