Nikogo zapewne nie trzeba przekonywać do wartości odżywczych kiszonej kapusty. Staje się ona niezastąpiona zwłaszcza wtedy, gdy pomidory, papryka i inne warzywa nie dość, że są bardzo drogie, to jeszcze brak im smaku. Zgromadziłam za miesięcznikiem "Ty i Ja" aż sześć przepisów, żeby można było wybrać tę najbardziej odpowiednią, albo zmieniać je w zależności do czego chcemy ją podać. Kapusta powinna być nie przekiszona, jasna w kolorze, krucha i o przyjemnym winnokwaskowatym smaku. Oto pięć sugestii na codzienne sałatki i szósta bardziej "odświętna".
1. Składniki
1/2 kg kiszonej kapusty, drobno pokrojonej
2 kwaskowate jabłka (obrane lub nie - ja obieram)
łyżeczka sparzonego wrzątkiem kminku
2 - 3 łyżki oliwy lub oleju
ew. trochę cukru pudru
Jabłka ucieramy na tarce o dużych oczkach i natychmiast łączymy z kapustą, kminkiem , kto lubi sałatki słodkawe dodaje nieco cukru pudru, polewamy salatkę oliwą lub olejem i dokładnie mieszamy.
2. Składniki
1/2 kg dość drobno pokrojonej kapusty kiszonej
ogórek kiszony
cebula
1 kwaskowate jabłko (obrane lub w skórce, jak kto woli - ja obieram)
2 - 3 łyżki oleju lub 1/2 szklanki jogurtu
ew. 2 - 3 łyżki niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich
Ogórek i cebulę drobno siekamy, jabłko ucieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy je z kapustą i zaprawiamy albo olejem, albo jogurtem. Do wersji z jogurtem możemy dodać orzechy, co znacznie uatrakcyjni jej smak.
3. Składniki
1/2 kg drobno pokrojonej kapusty kiszonej
1 mała cebula
10 dkg umytych, przebranych żurawin
1/2 szklanki jogurtu lub śmietanki
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę (kto nie lubi może opuścić) i łączymy z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaną sałatkę polewamy jogurtem lub smietanką i znów dokładnie mieszamy.
4. Składniki
1/2 kg drobno pokrojonej kapusty kiszonej
2 kwaskowate jabłka
2 łyżki utartego chrzanu (jeśli ze słoika, to dobrze osączony)
1 średnia, drobno posiekana cebula
4 łyżki majonezu
Jabłka ucieramy wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach i łączymy z kapustą, chrzanem i cebulą. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy majonez i jeszcze raz pieczołowicie mieszamy, aż wszystko połączy się w apetyczną całość.
5. Składniki
1/2 kg niezbyt drobno pokrojonej kapusty kiszonej
25 dkg drobno utartej marchwi
2 kwaskowate jabłka
2 łyżki chrzanu (jeśli ze słoika, to go dokładnie osączamy)
oliwa lub olej
sól i cukier do smaku
posiekana natka pietruszki
Jabłka obrane lub w skórce (ja obieram) ucieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą, marchwią i chrzanem. Sałatkę zaprawiamy olejem lub oliwą, dodając do smaku soli i cukru. Powinna być kwaskowato-słodkawa. Przed podaniem posypujemy sałatkę posiekaną pietruszką.
6. Składniki
25 dkg drobno pokrojonej kapusty kiszonej
1 duża pomarańcza
5 dkg umytych rodzynek
5 dkg niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich
3 - 4 łyżki majonezu
drobno posiekana natka pietruszki
Pomarańczę dokładnie obieramy ze skórki (białej też) i kroimy na drobne kawałeczki. Rodzynki sparzamy i osączamy na sicie. Kapustę łączymy z pomarańczą, rodzynkami, orzechami i zaprawiamy majonezem. Przed podaniem posypujemy niezbyt obficie pietruszką.
Sałatki surówkowe z kiszonej kapusty są sałatkami typowo "towarzyszącymi". Podajemy je nie tylko do dań mięsnych, ale również do knedli, kopytek, placków ziemniaczzanych itp. Tę ostatnią sałatkę możemy podać do niedzielnej pieczeni, nawet do pieczonej gęsi lub kaczki.
1. Składniki
1/2 kg kiszonej kapusty, drobno pokrojonej
2 kwaskowate jabłka (obrane lub nie - ja obieram)
łyżeczka sparzonego wrzątkiem kminku
2 - 3 łyżki oliwy lub oleju
ew. trochę cukru pudru
Jabłka ucieramy na tarce o dużych oczkach i natychmiast łączymy z kapustą, kminkiem , kto lubi sałatki słodkawe dodaje nieco cukru pudru, polewamy salatkę oliwą lub olejem i dokładnie mieszamy.
2. Składniki
1/2 kg dość drobno pokrojonej kapusty kiszonej
ogórek kiszony
cebula
1 kwaskowate jabłko (obrane lub w skórce, jak kto woli - ja obieram)
2 - 3 łyżki oleju lub 1/2 szklanki jogurtu
ew. 2 - 3 łyżki niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich
Ogórek i cebulę drobno siekamy, jabłko ucieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy je z kapustą i zaprawiamy albo olejem, albo jogurtem. Do wersji z jogurtem możemy dodać orzechy, co znacznie uatrakcyjni jej smak.
3. Składniki
1/2 kg drobno pokrojonej kapusty kiszonej
1 mała cebula
10 dkg umytych, przebranych żurawin
1/2 szklanki jogurtu lub śmietanki
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę (kto nie lubi może opuścić) i łączymy z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaną sałatkę polewamy jogurtem lub smietanką i znów dokładnie mieszamy.
4. Składniki
1/2 kg drobno pokrojonej kapusty kiszonej
2 kwaskowate jabłka
2 łyżki utartego chrzanu (jeśli ze słoika, to dobrze osączony)
1 średnia, drobno posiekana cebula
4 łyżki majonezu
Jabłka ucieramy wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach i łączymy z kapustą, chrzanem i cebulą. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy majonez i jeszcze raz pieczołowicie mieszamy, aż wszystko połączy się w apetyczną całość.
5. Składniki
1/2 kg niezbyt drobno pokrojonej kapusty kiszonej
25 dkg drobno utartej marchwi
2 kwaskowate jabłka
2 łyżki chrzanu (jeśli ze słoika, to go dokładnie osączamy)
oliwa lub olej
sól i cukier do smaku
posiekana natka pietruszki
Jabłka obrane lub w skórce (ja obieram) ucieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą, marchwią i chrzanem. Sałatkę zaprawiamy olejem lub oliwą, dodając do smaku soli i cukru. Powinna być kwaskowato-słodkawa. Przed podaniem posypujemy sałatkę posiekaną pietruszką.
6. Składniki
25 dkg drobno pokrojonej kapusty kiszonej
1 duża pomarańcza
5 dkg umytych rodzynek
5 dkg niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich
3 - 4 łyżki majonezu
drobno posiekana natka pietruszki
Pomarańczę dokładnie obieramy ze skórki (białej też) i kroimy na drobne kawałeczki. Rodzynki sparzamy i osączamy na sicie. Kapustę łączymy z pomarańczą, rodzynkami, orzechami i zaprawiamy majonezem. Przed podaniem posypujemy niezbyt obficie pietruszką.
Sałatki surówkowe z kiszonej kapusty są sałatkami typowo "towarzyszącymi". Podajemy je nie tylko do dań mięsnych, ale również do knedli, kopytek, placków ziemniaczzanych itp. Tę ostatnią sałatkę możemy podać do niedzielnej pieczeni, nawet do pieczonej gęsi lub kaczki.