Świderki z "lazurem"

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
2 dag drożdży
25 dag mąki
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
6 dag masła
1 jajko
10 dag utartego lazura
jajko do smarowania
sól do posypania

Z drożdży, łyżki mąki, cukru i ciepłego mleka robimy rozczyn. Gdy podrośnie, wlewamy do mąki, dodając także roztopione masło, jajko i ser. Wyrabiamy ciasto. Niech rośnie około godziny. Gotowe, dobrze wyrośnięte wykładamy na stolnicę i wałkujemy do grubości 1 cm. Wycinamy cieniutkie i długie paseczki, które zwijamy jak świderki. Niech jeszcze rosną przez 1/2 godziny. Teraz smarujemy jajkiem, posypujemy solą, wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy na złoty kolor.

swiderki.jpg
 

Załączniki

  • swiderki.jpg
    swiderki.jpg
    118.4 KB · Wyświetleń: 0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Zrobię, ale dodam mniej drożdży. Dla mnie 20 g drożdży na 250 g maki to stanowczo za dużo
icon_smile.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Pyszne.Piekłam 15 min. Polecam.
 

Załączniki

  • _widerki.jpg
    _widerki.jpg
    106.9 KB · Wyświetleń: 0