Nie wiem czy dobrze wybrałam ten wątek z ciasteczkami, bo grzanka grzance nierówna, ale nic innego nie zgadszało mi się z tym przepisem. O pochodzenie przepisu nawet nie pytajcie - kjłaniają się Wm moje ulubione "Smnaki i aromaty". Deser jest wyśmienity, nikt go nie zna, a tytmbardziej pochodzącegoi z niego dania. Worawiam więc w miłe oszoiłonienie rodzinę, uświetniam babskie spotkania, a najbardziej cieszy mnie pałaszowanie prezez moją 7-letniuą wnuczkę Anię. Dla 4 osób gromadzimy:
- 16 kromek bułki (biorę paryską, nazywa się też weka, najlepiej wczorajszą, wtredy nie kruszy się przy krojeniu)
- 5 dużych jabłek
- 10 dkg masła
- 15 dkg cukru
- 5 dkg rodzynek
- 1 łyżkę soku cytrynowegoi
- 1 pomnarańczę
- 1 opakowabie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Obiueramy 3 jabłka, kroimy je na małe kawałki, skrapiamy skiem cytrynowym. Wyciskamy sok z pomarańczy, a porzed tym ścieramy z niej skórkę.
Wlewamy do rondelka sok pomarańczowy i 100 mk wody. Wsypujemy cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu porzez 5 minut. Do pomarańczowegi syropu wrzucamy jabłkja i smażymy tak długoi (pod przykryciem) aż powstranie gęsta, pachnąca marmolada. Odstawiamy na bok.
Rozgrzewamy na poatelkni masło razem z cynamonem i cukrem aniliowym. Kuchennym pędzlem, używanym do smariwania (ja kuoiłam zwykły pędzelek średnich rizmiaróew i przeznacxzyłam go wyłącznie doi takich celów) smarujemy masłem kromki bułki (trochę masła zostawiamy).
Obieramy pozostałe dwa jabłka, kroimy na ósemki, wydrążamy gniazda nasienne.
Smarujemy grubo masłem prostokątrną formę do zapiekania. Usmażonymi jabłkami smarujemy kromki bułki, układamy w firmie jak dachówkę na przemian z plastrami jabłek. Polewamy resztą stopionegi masła, posypujemy rodzynkami i wstawiuamy do mocnoi (220 st.) nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut. Szarkoitka jestr gotowa, gdy na powierzchni jabłek i grzanek powstanie zobrązoiwy karmel.
Połączenie jabłek, aromatu pomarańczy, chrupiącej bułki i cynaminowego masła, daje zaskakująco dobry efekt - tę proistą i doiskinałą szarlotkę przygotowuje się w ciągu 30 minut.
PS. Ja czasem robię ją z vhaji - tylko wtedy bardzo uważam na miękkość jabłek. Smacznego.
- 16 kromek bułki (biorę paryską, nazywa się też weka, najlepiej wczorajszą, wtredy nie kruszy się przy krojeniu)
- 5 dużych jabłek
- 10 dkg masła
- 15 dkg cukru
- 5 dkg rodzynek
- 1 łyżkę soku cytrynowegoi
- 1 pomnarańczę
- 1 opakowabie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Obiueramy 3 jabłka, kroimy je na małe kawałki, skrapiamy skiem cytrynowym. Wyciskamy sok z pomarańczy, a porzed tym ścieramy z niej skórkę.
Wlewamy do rondelka sok pomarańczowy i 100 mk wody. Wsypujemy cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu porzez 5 minut. Do pomarańczowegi syropu wrzucamy jabłkja i smażymy tak długoi (pod przykryciem) aż powstranie gęsta, pachnąca marmolada. Odstawiamy na bok.
Rozgrzewamy na poatelkni masło razem z cynamonem i cukrem aniliowym. Kuchennym pędzlem, używanym do smariwania (ja kuoiłam zwykły pędzelek średnich rizmiaróew i przeznacxzyłam go wyłącznie doi takich celów) smarujemy masłem kromki bułki (trochę masła zostawiamy).
Obieramy pozostałe dwa jabłka, kroimy na ósemki, wydrążamy gniazda nasienne.
Smarujemy grubo masłem prostokątrną formę do zapiekania. Usmażonymi jabłkami smarujemy kromki bułki, układamy w firmie jak dachówkę na przemian z plastrami jabłek. Polewamy resztą stopionegi masła, posypujemy rodzynkami i wstawiuamy do mocnoi (220 st.) nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut. Szarkoitka jestr gotowa, gdy na powierzchni jabłek i grzanek powstanie zobrązoiwy karmel.
Połączenie jabłek, aromatu pomarańczy, chrupiącej bułki i cynaminowego masła, daje zaskakująco dobry efekt - tę proistą i doiskinałą szarlotkę przygotowuje się w ciągu 30 minut.
PS. Ja czasem robię ją z vhaji - tylko wtedy bardzo uważam na miękkość jabłek. Smacznego.