Ciasto:
1 szkl. mąki wrocławskiej
1/2 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
25dag margaryny
1/2 szkl. mleka
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kg jabłek antonówek
1/2 szkl.cukru
2 łyżki bułki tartej
10dag rodzynek
mielony cynamon i utłuczone goździki do smaku
Wszystkie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. MArgarynę z mlekiem i cukrem podgrzej aż się rozpuszczą. Ostudź i dodaj jajka, ubij mikserem na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas ucierając!! Połowę ciasta przelej do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piecz 30-40 min. w 160 st.
Jabłka obierz, pokrój i stale mieszając, rozgotuj na małym ogniu. Gdy masa będzie gładka, dodaj cukier, bułkę tartą, rodzynki i cynamon. Na lekko zarumienione ciasto nałóż masę jabłkową, a na nią wylej resztę ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 min. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
1 szkl. mąki wrocławskiej
1/2 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
25dag margaryny
1/2 szkl. mleka
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kg jabłek antonówek
1/2 szkl.cukru
2 łyżki bułki tartej
10dag rodzynek
mielony cynamon i utłuczone goździki do smaku
Wszystkie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. MArgarynę z mlekiem i cukrem podgrzej aż się rozpuszczą. Ostudź i dodaj jajka, ubij mikserem na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas ucierając!! Połowę ciasta przelej do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piecz 30-40 min. w 160 st.
Jabłka obierz, pokrój i stale mieszając, rozgotuj na małym ogniu. Gdy masa będzie gładka, dodaj cukier, bułkę tartą, rodzynki i cynamon. Na lekko zarumienione ciasto nałóż masę jabłkową, a na nią wylej resztę ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 min. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.