mariola196412
Member
- Wrz 1, 2010
- 95
- 0
- 0
Krystyna9 @ 14 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=822958Przy tortownicy 25 cm średnica, to było: 2 szklanki mąki, 2 żółtka i 1 całe jajo, ok. 1/2 kostki margaryny (125g) , ok. 2 łyżek smalcu (ale taki coby nie miał jakiegoś zapachu), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i cukier puder (tego nie wiem ile sypałam, ale coś będzie ok. 5 łyżek). Wyrobił za mnie malakser, tak że łapkami tylko zebrałam całość. Ciasta nawet nie schładzałam w lodówce, tylko od razu wałkowałam (to była najgorsza czynność do wykonania, bo ciasto jest niesamowicie kruche i rozwałkować to i całkiem nieźle się dało, ale gorzej było z przenoszeniem do foremki.). Wierzch ciasta , w kilku miejscach nakłułam widelczykiem (podpatrzyłam u mojej mamy).
Mam nadzieję, że Beata nie będzie mi miała tego wpisu za złe.Popełniłam dzisiaj z podwójnej porcji (co se będę żałować), zastosowałam zmianę - mąka wrocławska pól na pól z krupczatką oraz dałam 2 łyżki śmietany a białka ubiłam i tą pianę wyłożyłam na jabłka. Piekłam w prostokątnej blaszce
Jeszcze ciepłe jedliśmy - pyyycha.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia