niejeden przepis na szarlotkę już tu jest, ale tego chyba jeszcze nie było.
Przepis jest stary a pochodzi z gazety Jestem, która ukazywała sie wiele lat temu.
1 masło roślinne lub margaryna (200 g)
3 szklanki mąki krypczatki
1 szklanka cukru
4 jajka (żółtka osobno, białka osobno)
2 łyżki śmietany (kwaśna, gęsta)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek zapachowy lub cukier wanilinowy
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać cukier( pół szklanki) ,dodawać po jednym żółtku , mąkę wymieszaną z proszkiem , śmietanę, olejek.Połowę ciasta ( ja daję raczej 3/4 ) rozkruszamy na blache, na to układamy podsmażone jabłka, lub inne owoce, posypujemy cynamonem i cukrem do smaku, na owoce wykładamy pianę ubitą z drugą połową szklanki cukru , na to kruszymy pozostałe ciasto.Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 st.C , po 10 min. temperaturę obniżamy do 180 st.C i pieczemy ok.45 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem, albo polać gorzką czekoladą.
Przepis jest stary a pochodzi z gazety Jestem, która ukazywała sie wiele lat temu.
1 masło roślinne lub margaryna (200 g)
3 szklanki mąki krypczatki
1 szklanka cukru
4 jajka (żółtka osobno, białka osobno)
2 łyżki śmietany (kwaśna, gęsta)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek zapachowy lub cukier wanilinowy
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać cukier( pół szklanki) ,dodawać po jednym żółtku , mąkę wymieszaną z proszkiem , śmietanę, olejek.Połowę ciasta ( ja daję raczej 3/4 ) rozkruszamy na blache, na to układamy podsmażone jabłka, lub inne owoce, posypujemy cynamonem i cukrem do smaku, na owoce wykładamy pianę ubitą z drugą połową szklanki cukru , na to kruszymy pozostałe ciasto.Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 st.C , po 10 min. temperaturę obniżamy do 180 st.C i pieczemy ok.45 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem, albo polać gorzką czekoladą.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: