Składniki:
2 i 1/2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
3 jajka
3/4 masła roslinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
5 jabłek - dużych
Mąkę posiekać z margaryną i proszkeim do pieczenia. Żółtka zmieszać ze śmietaną i cukrem - wlać do mąki - posiekać razem a następnie szybko zagnieść kruche ciasto - włożyc do lodówki na 30 minut. Schłodzone podzielić na dwie części - 3/4 ciasta wylepić spód blaszki lub tak jak ja prodiża - zapiec na rumiano. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i udusić, dodać cynamon. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka na to ubitą pianę z białek, a nestępnie pokruszyc resztę ciasta. Piec do zrumienienia się wierzchu.
pzdr, Agama
2 i 1/2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
3 jajka
3/4 masła roslinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
5 jabłek - dużych
Mąkę posiekać z margaryną i proszkeim do pieczenia. Żółtka zmieszać ze śmietaną i cukrem - wlać do mąki - posiekać razem a następnie szybko zagnieść kruche ciasto - włożyc do lodówki na 30 minut. Schłodzone podzielić na dwie części - 3/4 ciasta wylepić spód blaszki lub tak jak ja prodiża - zapiec na rumiano. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i udusić, dodać cynamon. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka na to ubitą pianę z białek, a nestępnie pokruszyc resztę ciasta. Piec do zrumienienia się wierzchu.
pzdr, Agama