Szegediner Gulasch

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Szegediner Gulasch

Oryginalny przepis:
  • 3 duże cebule
  • 600g cielęcego mięsa na gulasz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki papryki w proszku słodkiej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml mocnego bulionu wołowego
  • 500g kiszonej kapusty
  • 150g kwaśnej śmietany
  • sól
Wykonanie:
  • Pokroić cebulę. Mięso obsmażyć na połowie tłuszczu. Zdjąż mięso z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę na brązowo. Mięso, paprykę i kminek dodać do cebuli. Dolać bulion. Dusić jakieś 30 minut.
  • Odcisnąć kapustę. Pokroić trochę, dodać do mięsa i dusić dalej jakieś 30-40min aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu dodać śmietanę i doprawić solą
  • Do podania można posypać koperkiem i dać kleksa ze śmietany.

Moje zmiany:
  • Zamiast cielęciny miałam wieprzowinę.
  • dusiłam o wieeeeeeele dłużej, bo lubię, jak mięso sie rozpada prawie i nie trzeba się męczyć z gryzieniem
    icon_wink.gif
    W sumie dusiłam ok 2godz.
  • Nie posypałam koperkiem i nie dałam kleksa śmietany. Podałam z ziemniakami.
  • Doooobre było...




Przepis pochodzi z Migros Magazine z 24 stycznia 2011r.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Robie podobnie
icon_biggrin.gif

Oprocz slodkiej papryki w proszku, dodaje jeszcze ostra i "normalna" czerwona, listek laurowy i koncentrat pomidorowy.
Dawno nie robilam.
Bede musiala nadrobic.
Dziekuje, ze przypomnienie
icon_wink.gif

-i milo Cie widziec
wink.gif


Aha, i tez robie z wieprzowym
icon_biggrin.gif
 

szpaczek1

Member
Wrz 28, 2008
91
0
0
bardzo podobny przepis jest w książce Makłowicza "CK Kuchnia" i danie nazywa się gulasz szegetyński
bardzo dobre danie
w książce też jest wieprzowona
chyba łopatka