Szparagi w migdałach

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,369
1,466
113
Przepis z programu telewizyjnego Doradca Smaku:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/316102/...#recipe_content
filmik https://www.youtube.com/watch?feature=playe...cSUCGE_dZ4#t=62

szparagi_w_migda_ach.jpg

szparagi białe 500 g
jajka 2 szt.
masło 40 g
bułka tarta 40 g
płatki migdałów 40 g (prażone, lekko pokruszone)
parmezan 40 g
sól morska
pieprz biały mielony
koperek suszony

Szparagi obieramy. Obrane związujemy nicią i wrzucamy do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotujemy tylko do momentu jak będą al dente; nie można rozgotować.
Do naczynia wsypujemy bułkę tartą, parmezan, migdały i mieszamy, a następnie doprawiamy białym pieprzem i suszonym koperkiem.
W misce roztrzepujemy jajka. Ugotowane szparagi wyjmujemy z wody i polewamy zimną wodą, żeby przerwać gotowanie. Rozwiązujemy z nici układamy na talerzu i przyprawiamy solą, obtaczamy w jajku. Następnie panierujemy w przygotowanej mieszance bułki, migdałów i parmezanu.
Na patelni rozgrzewamy masło i układamy panierowane szparagi i smażymy z wszystkich stron ok. 2 minuty.

Bardzo mi smakowały. To chyba najlepsze białe szparagi jakie jadłam!
daumen.gif

 

Załączniki

  • szparagi_w_migda_ach.jpg
    szparagi_w_migda_ach.jpg
    78.7 KB · Wyświetleń: 1

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Powtarzam - piekne. Koniecznie do zrobienia.

Szparagi doskoanle sie obgotowuje na patelni, obywa sie wtedy bez wiazania i nie ma problemu z wysokoscia garnka, patelnie sa zwykle szerokie wystarczajaco. Wystarczy zagotowac wode, wlozyc szparagi i gotowac, 1 minuter zielone, biale troche dluzej.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,329
1,619
113
Robiłam wczoraj, faktycznie pyszne. Szparagi, za radą Tatter, gotowałam na patelni. Bardzo wygodna metoda. Panierkę zrobiłam z połowy porcji, jajko też jedno mi wystarczyło. Szparagi obtoczone w jajku zachowywały się jak węgorze
icon_wink.gif