- Lis 13, 2005
- 8,369
- 1,466
- 113
Przepis z programu telewizyjnego Doradca Smaku:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/316102/...#recipe_content
filmik https://www.youtube.com/watch?feature=playe...cSUCGE_dZ4#t=62
szparagi białe 500 g
jajka 2 szt.
masło 40 g
bułka tarta 40 g
płatki migdałów 40 g (prażone, lekko pokruszone)
parmezan 40 g
sól morska
pieprz biały mielony
koperek suszony
Szparagi obieramy. Obrane związujemy nicią i wrzucamy do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotujemy tylko do momentu jak będą al dente; nie można rozgotować.
Do naczynia wsypujemy bułkę tartą, parmezan, migdały i mieszamy, a następnie doprawiamy białym pieprzem i suszonym koperkiem.
W misce roztrzepujemy jajka. Ugotowane szparagi wyjmujemy z wody i polewamy zimną wodą, żeby przerwać gotowanie. Rozwiązujemy z nici układamy na talerzu i przyprawiamy solą, obtaczamy w jajku. Następnie panierujemy w przygotowanej mieszance bułki, migdałów i parmezanu.
Na patelni rozgrzewamy masło i układamy panierowane szparagi i smażymy z wszystkich stron ok. 2 minuty.
Bardzo mi smakowały. To chyba najlepsze białe szparagi jakie jadłam!
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/316102/...#recipe_content
filmik https://www.youtube.com/watch?feature=playe...cSUCGE_dZ4#t=62
szparagi białe 500 g
jajka 2 szt.
masło 40 g
bułka tarta 40 g
płatki migdałów 40 g (prażone, lekko pokruszone)
parmezan 40 g
sól morska
pieprz biały mielony
koperek suszony
Szparagi obieramy. Obrane związujemy nicią i wrzucamy do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotujemy tylko do momentu jak będą al dente; nie można rozgotować.
Do naczynia wsypujemy bułkę tartą, parmezan, migdały i mieszamy, a następnie doprawiamy białym pieprzem i suszonym koperkiem.
W misce roztrzepujemy jajka. Ugotowane szparagi wyjmujemy z wody i polewamy zimną wodą, żeby przerwać gotowanie. Rozwiązujemy z nici układamy na talerzu i przyprawiamy solą, obtaczamy w jajku. Następnie panierujemy w przygotowanej mieszance bułki, migdałów i parmezanu.
Na patelni rozgrzewamy masło i układamy panierowane szparagi i smażymy z wszystkich stron ok. 2 minuty.
Bardzo mi smakowały. To chyba najlepsze białe szparagi jakie jadłam!