Sztuka mięsa w sosie jałowcowym*

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
1 kg wołowego na pieczeń
75 dag brukselki
1 pęczek włoszczyzny
10 dag śmietany kremówki
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka rosołu
4 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 jagody jałowca
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Umyć włoszczyznę, drobno pokroić. Rozgrzać olej w brytfance, podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać koncentrat pomidorowy. Włożyć włoszczyznę, podsmażyć. Podlać rosołem i winem, zagotować. Piec godzinę i 45 minut w piekarniku o temperaturze 200 st. C. Oczyścić i umyć brukselkę. Gotować 20 minut w osolonej wodzie. Wyjąć mięso z brytfanki, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Przecedzić wywar do garnka, gotować chwilę na dużym ogniu. Roztłuc w moździeżu jagody jałowca. Ubić śmietanę. Dodać do wywaru 2,5 łyżki tłuszczu, wymieszać. Wsypać pokruszone jagody, dodać śmietanę, ponownie rozmieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić mięso w plastry. Ułożyć na półmisku z brukselką, udekorować natką. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

jalowiec.jpg
 

Załączniki

  • jalowiec.jpg
    jalowiec.jpg
    189.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: