Gucio @ 16 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1357093Margot, wygląda wspaniale: piękny kolor i dużo ziarenfakt same ziarnaA chleb do powtórki
Kasia1992 @ 25 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1372954Ależ ten chleb jest cudny! Bardzo mnie kusi, jednak mam dwie wątpliwości (proszę się nie śmiać, nie mam zbytniej wprawy w pieczeniu)
Na początku, co do tych ziaren:
Powinnam odmierzyć 125 g suchego ziarna, wymoczyć je, ugotować, a następnie całość tak przygotowaną dodać do 'namoczanki' i ma to być tam wymieszane przez 12 godzin, tak?
I w tym samym czasie powinnam także przygotować starter, by i on odleżał te przepisowe 12 h ?
Drugie pytanie:
Niestety nie posiadam melasy. Szukałam jej w Realu, Tesco i innych hipermarketach, a niestety sklepów z żywnością ekologiczną u mnie brak.
Czy mogłabym ją zastąpić np 50 g miodu? Nie chciałabym przesłodzić zanadto chleba. A nie wiem czy wyjdzie.
Prosiłabym o pomocKasia1992 odpowiadam:
1. Tak jak piszesz: suche ziarna podgotowane i następnie w namoczce pozostawić na noc.
2. Tak jak piszesz: w tym samym czasie robisz starter i pozostawiasz na noc.
3. Melasę możesz kupiś w sklapach ze zdrową żywnością lub przez internet lub Marks&Spencer (tam kupuję najcześciej).
4. Melasa ma charakterystyczny smak (i trochę inne właściwości, które chyba nie będą miały wielkiego zmaczenia w tym chlebku), w oryginale używana jest melasa o gorzkawym posmaku. Miodem możesz zastapić melasę i będziesz miała inny ciekawy smaki jestem ciekaw efektu.
Powodzenia i smacznego.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia