Szybki orzechowe ciasto z mikrofali

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Znalazłam przepis na ciasto migdałowe z rodzynkami i wiśniami. Ponieważ ani migdałów nie mam w domu, ani rodzynek jakimś cudem, tym bardziej wiśni zrobiłam z orzechami
icon_mrgreen.gif
no i zastąpiłam brązowy cukier zwykłym oraz płynną czekoladę - łyżeczką nutelli. bardzo smaczne wyszło i w sumie całe 20 min razem z pieczeniem. Ciasto z tych suchych, do kawy w sam raz, chociaż nie wiem czy do jutrzejszej kawy jeszcze będzie
icon_wink.gif


Ot - takie ciasto jak wpadną z wizytą niezapowiedziani goście
icon_wink.gif


Aha - ciasto migdałowe o którym piszę znalazłam w książce "the complet cookbokk.extended edition - now 800 recipes".

Podaję składniki "moje". Chętnym oryginał
icon_wink.gif


175 g miękkiej margaryny
175 cukru
1 łyżeczka nutelli
3 roztrzepane jaja
175 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 krople aromatu migdałowego
ok 100 g orzechów włoskich
30 ml mleka

Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodać nutellę i roztrzepane jajka. Zmiksować. Następnie dodać aromat, orzechy, mleko, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, przełożyć ciasto. Piec w mikrofali ok 12-14 min na prawie pełnej mocy
icon_wink.gif
Ja piekłam tak pomiędzy 600-700. Po tym czasie dać max moc i piec jeszcze 2 minuty. Wyjąć z mikrofali, wystudzić. Po ostudzeniu powinno samo ładnie wyjść z formy. Lekko posypać cukrem pudrem (moje nie sypane, bo jeszcze ciepłe, chociaż dla mnie i tak słodkie).

SNV82145.JPG
SNV82151.JPG

EDIT:
z tego wszystkiego zjadłam literkę w tytule
icon_wink.gif
jakby moderator był tak miły i poprawił...
 

Załączniki

  • SNV82145.JPG
    SNV82145.JPG
    71.5 KB · Wyświetleń: 1
  • SNV82151.JPG
    SNV82151.JPG
    80.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: