- Maj 19, 2008
- 1,368
- 0
- 0
Zaimprowizowane i banalne, ale być może kogoś skuszą te delikatne i lekko wilgotne placuszki z bardzo wyczuwalnym posmakiem banana. Dodatek czekolady - obowiązkowy!
Składniki na 2 placki z małej patelni (śr. ok 15 cm):
- 1 dojrzały banan
- 1 małe jajko
- 1 solidna łyżka jogurtu naturalnego
- kilka (3-4) łyżek mleka
- 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- serek homogenizowany waniliowy
- na sos: kilka kostek gorzkiej czekolady, kilka łyżek mleka
Banana rozgnieść widelcem, dodać jogurt, jajko, mleko, mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Ciasto powinno być gęste, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Wylać na rozgrzany teflon/patelnię lekko nasmarowaną masłem. Lekko rozprowadzić. Smażyć obustronnie na średnim ogniu.
W czasie smażenia rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z niewielkim dodatkiem mleka. Na gotowe placki nałożyć po kleksie serka i polać czekoladowym sosem.
Składniki na 2 placki z małej patelni (śr. ok 15 cm):
- 1 dojrzały banan
- 1 małe jajko
- 1 solidna łyżka jogurtu naturalnego
- kilka (3-4) łyżek mleka
- 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- serek homogenizowany waniliowy
- na sos: kilka kostek gorzkiej czekolady, kilka łyżek mleka
Banana rozgnieść widelcem, dodać jogurt, jajko, mleko, mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Ciasto powinno być gęste, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Wylać na rozgrzany teflon/patelnię lekko nasmarowaną masłem. Lekko rozprowadzić. Smażyć obustronnie na średnim ogniu.
W czasie smażenia rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z niewielkim dodatkiem mleka. Na gotowe placki nałożyć po kleksie serka i polać czekoladowym sosem.