Tajlandzka salatka warzywna ostro-kwasna

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Popelnilam wlasnie i zaraz sie dziele przepisem bo pyszna!!

2 lyzki oleju
1 lyzka oleju chili
1 duza cebula w krazki
1 kawalek imbiru drobniutko
1 maly brokul, jego rozyczki
2 marchewki pociete w julien
1 czerwona papryka w kostke
1 zolta papryka w cienkie paseczki
60g mlodziutkiego slodkiego groszku w straczkach, na polowki przekroic
60g tzw. baby-kukurydza, na polowki

dressing:
2 lyzki oliwy
1 lyzka oleju chili
1 lyzka octu ryzowego
sok z jednej limonki
1/2 lyzeczki sosu rybnego

oba oleje rozgrzac na patelni, wrzucic cebule i imbir, przesmazyc az zmieknie
dodac wszystkie warzywa i smazyc al dente
przelozyc do miski i polac wymieszanym dressingiem
podawac na od razu na cieplo lub poczekac do schlodzenia i przegryzienia

*ja dodalam jeszcze soli i pieprzu

salatka.jpg

 

Załączniki

  • salatka.jpg
    salatka.jpg
    104.6 KB · Wyświetleń: 0

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
mniam.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Czemuż, ach czemuż ani baby corn, ani groszku strączkowego u nas nie widziałam!!!
dontknow.gif


Strasznie apetycznie ta sałatka wygląda!!!
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Aniq a skąd jesteś?
Groszku strączkowego tez nie widziałam, ale taką kukurydzę bez problemu dostanie się w słoiku, w zalewie, w prawie każdym supermarkecie, różnych firm.
carrefour ( i chyba Tesco też
gruebel_2.gif
) ma nawet własną, bardzo dobrą.