Tarta cebulowa

Sie 22, 2008
203
0
0
Ciasto:

250g mąki pszennej
125g masła
1 jajko
ok. 1/2 szkl. wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

500g cebuli
100g wędzonki (boczek, kiełbasa, szynka)
3 żółtka
3/4 szkl. śmietany 30%
100g sera żółtego
sól, pieprz, wegeta

50g masła, 1 łyżka oleju, bułka tarta


Z mąki, soli, proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Dodać jajko i po trochu tyle wody, ile się wgniecie, aby ciasto nabrało "gumiastej" konsystencji, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Cebulę obrać i pokroić wg uznania (w kostkę, w piórka). Dusić na maśle, na małym ogniu (nie rumienić).
Wędzonkę pokroić i podsmażyć na oleju.
Żółtka połączyć ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami.

Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, nakłuć widelcem, wyłożyć cebulę i wędzonkę. Zalać sosem śmietanowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na ok. 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec jeszcze 40 minut.

16122008687.jpg

16.12.2008r.136.jpg

Robiłam dziś pierwszy raz jakąkolwiek tartę, więc myślałam że tego troszkę mało bedzie i robiłam z podwójnej porcji, dlatego wyszła taka wysoka. Wydaje mi się że z tej porcji spokojnie wystarczy. Ale dobra była
icon_smile.gif
SMACZNEGO


 

Załączniki

  • 16122008687.jpg
    16122008687.jpg
    448.5 KB · Wyświetleń: 2
  • 16.12.2008r.136.jpg
    16.12.2008r.136.jpg
    89 KB · Wyświetleń: 1