Tarta twarogowa z warzywami
ciasto
125 g chudego, białego sera
1 łyżka oliwy
7 łyzek mleka 0%
1/4 łyżeczki soli
200 g mąki pszennej 1850
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie
dowolne warzywa, np. por i cebula uduszone na wodzie i podgotowany na pół twardo brokuł, uduszona papryka
sos
2 białka jaja
150 g jogurtu naturalnego 0%
sól, pieprz, ulubione przyprawy
2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
ser, oliwe, mleko dokłądnie utrzec lub zmiksowac, dodac pozostałe składniki, zagniesć ciasto. Schłodzić pół godziny w lodowce. Tortownice lub foremkę do tarty (średnica około 28 cm) wyłozyć pergaminem, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem w kliku miejscach, podpiec na rumiano przez 15 min w 180 stopniach.
Warzywa ułożyć na podpieczonym spodzie.
Sos: białko ubić lekko widelcem, dodać resztę składników i zalać warzywa.
Piec 20 min w 180 stopni.
ciasto
125 g chudego, białego sera
1 łyżka oliwy
7 łyzek mleka 0%
1/4 łyżeczki soli
200 g mąki pszennej 1850
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie
dowolne warzywa, np. por i cebula uduszone na wodzie i podgotowany na pół twardo brokuł, uduszona papryka
sos
2 białka jaja
150 g jogurtu naturalnego 0%
sól, pieprz, ulubione przyprawy
2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
ser, oliwe, mleko dokłądnie utrzec lub zmiksowac, dodac pozostałe składniki, zagniesć ciasto. Schłodzić pół godziny w lodowce. Tortownice lub foremkę do tarty (średnica około 28 cm) wyłozyć pergaminem, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem w kliku miejscach, podpiec na rumiano przez 15 min w 180 stopniach.
Warzywa ułożyć na podpieczonym spodzie.
Sos: białko ubić lekko widelcem, dodać resztę składników i zalać warzywa.
Piec 20 min w 180 stopni.
Ostatnią edycję dokonał moderator: