Tarta z jabłkami

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Francuska tarta z jabłkami

Przepis od francuskiego kucharza Thomasa Teitena, obecnie żyjącego w Wilnie :)

Ilość porc. – 8 - 10
Przygotowanie – 20 min + ułożenie jabłek
Pieczenie – 40 min.
t-ra pieczenia – 170 °C przy termoobiegu lub 180 °C góra-dół

Ciasto
170 g mąki pszennej
80 g zimnego masła
30 g cukru
2 żółtka
szczypta soli
2 – 3 łyżki zimnej wody

Krem śmietankowy
2 jajka
250 ml tłustej śmietanki
100 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2-3 duże jabłka

Mąkę pszenną przesiej, dodaj masło i posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj cukier, sól, żółtka, zimną wodę i szybko zagnieć (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować dysk, owinąć ga folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez godzinę.
Formę na tartę o średnicy 20-22 cm posmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóý nim formę. Ponownie schłodź w lodówce przez 30 minut.
Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Odłóż plasterki o jednakowej wielkości, a resztę zachowaj do położenia do środka tarty.
W misce wymieszaj cukier puder, jajka, ekstrakt waniliowy i śmietankę.
Wybierz foremkę z ciastem z lodówki, umieść na nim jabłka, zalej kremem śmietankowym, a na górze ułóż kwiat z odłożonych plasterków jabłek lub dowolne wzory


20210815_134933(1).jpgPiecz około 40 minut, aż ciasto nabierze ładnego złocistego odcienia.