Tatar łososiowy*

AnnaMaria

Member
Paź 31, 2005
701
0
0
2 duże ziemniaki
1/2 kwaśnego jabłka
sok z 1 cytryny
300g wędzonego łososia
300 g filetu z surowego łososia bez skóry
1 szalotkalub mała cebulka czerwona
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
tabasco
2 łyżki posiekanej kolendry , sól

Ziemniaki myjemy szczoteczką , osuszamy i pieczemy w piekarniku ok. 40 min w temp. 180 stopni. Jabłko obieramy, siekamy w drobną kostkę i skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny , aby nie czerniało. Wędzonego łososia kroimy w drobną kostkę . Surowego łososia myjemy, osuszamy , usuwamy ewentualne ości i także kroimy w drobną kostkę . Oba rodzaje łososia mieszamy, dodajemy pokrojone jabłko, posiekaną szalotkę , resztę soku z cytryny, musztardę , oliwę , 2-3 krople tabasco, kolendrę i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, wybieramy z nich część miąższu, a w zagłębieniach układamy porcje tatara.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: