Tiramisu cytrynowe

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Tiramisu cytrynowe

20230604_150636.jpg


Kandyzowane cytryny
3 duże cytryny
250 ml wody
250 g cukru

Krem z mascarpone
2 cytryny
500 g mascarpone
200 g śmietany 30%
4 żółtka
70 g cukru
50 ml limoncello
20 podłużnych biszkoptów

Kandyzowane cytryny

Cytryny starannie umyć, pokroić na plastry, wybrać pestki. W garnku zagotować litr, albo trochę więcej, wody i zanurzyć cytryny we wrzątku na jedna minutę, odcedzić, wodę wylać. Czynność powtórzyć, ze świeżą wodą. Umieścić plastry cytryn w rondlu. Dodać połowę cukru, zalać wodą. Gotować cytryny na małym ogniu przez 20 minut. Zostawić do wystudzenia. Czynność powtórzyć z resztą cukru. Cytryny wystudzić, odcedzić i pokroić. Syrop zachować do nasączenia.

Krem z mascarpone

Zetrzeć skórkę z cytryn i dodać ją do cukru. Rozetrzeć palcami albo łyżeczką, żeby uwolnić aromat z cytryny. W misce utrzeć żółtka z cukrem i skórką, na puszysty krem. Dodać mascarpone i łyżkę limoncello. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednorodnej masy. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z mascarpone.

Z dwóch cytryn wycisnąć sok, dodać ok. 200 ml syropu z kandyzowanych cytryn i reszę limoncello. Biszkopty moczyć w przygotowanym płynie i układać na dnie formy. Przelać na nie krem z mascarpone, wyrównąć i rozłożyć kandyzowane cytryny. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, na to krem i cytryny. I ostania warstwa biszkotów i kremu, wyrównać. U mnie ostatnio były tylko dwie warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
20230604_150508.jpg
 
Ostatnia edycja: