Torcik porzeczkowy

Lip 3, 2012
7
0
0
Ciasto:

6 średnich jajek
150g mąki pszennej tortowej
150g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli

Krem:

250g śmietany kremówki
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru

szybki dżem z czerwonych porzeczek:
400g czerwonej porzeczki
80g cukru kryształu

do udekorowania tortu ok. 250g czerwonych porzeczek

Małą tortownicę o średnicy max.22 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć i nastawić na 180 stopni. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Ma żółtek utartych z cukrem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać białka w mąkę z żółtkami i cukrem. Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut. Najlepiej po 30 minutach zacząć sprawdzać ciasto patyczkiem. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Wszystkie porzeczki przebrać i umyć. Odłożyć 250g do dekoracji i pozostawić do osuszenia. 400g smażyć z cukrem przez ok 10 minut, do czasu kiedy się rozpadną. Najlepiej mieszając rozgniatać dodatkowo owoce łyżką.
Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy jest już dobrze ubita wmieszać w nią mascarpone, pamiętając by dodawać go partiami.
Ostudzony biszkopt rozciąć na 3 blaty.
Pierwszy blat posmarować połową dżemu, niezbyt grubą warstwą kremu. Nałożyć drugi blat, docisnąć, posmarować dżemem, warstwą kremu, nałożyć trzeci blat, docisnąć. Wierzch i boki tortu nasmarować resztą masy. Wierzch udekorować obficie porzeczkami. Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
tort-czerwona-porzeczka.jpg

torcik porzeczkowy