- Sie 9, 2007
- 4,004
- 0
- 0
Biszkopt upiec według ulubionego przepisu, mój był zrobiony według przepisu Dorotus na Biszkopt rzucany o podłogę. Zrobiłam go z ciut mniejszej porcji bo miałam 4 jaja tylko w lodówce
Masa:
- 250 g ricotty
- 250 g serka danio waniliowy
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- truskawki
- galaretka waniliowo- truskawkowa
Żelatyne rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Śmietanke ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Zmieszane serki ricotta+Danio, dorzucamy po łyżce do śmietany i ciagle ubijamy. Na końcu dolewamy żelatyne.
Na rozkrojony i nasączony biszkopt nałożyć 1/2 masy serowej, rozłozyć na niej truskawki przekrojone na pół, a na nie reszta masy. Położyć drugą część biszkoptu.
Ja schowałam takie ciasto do lodówki na godzine by lekko stężało. Następnie biszkopt posmarowałam odrobiną serka waniliowego, który zalegał w lodówce, położyłam ładnie połówki truskawek i zalałam tężęjącą galaretką. I znów siup na noc do lodówki.
Torcik był wart zachodu, smak boski, nie za słodki, lekki i nawet dietetyczny