Torcik serowo- truskawkowy

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
DSCN0363.jpg
Biszkopt upiec według ulubionego przepisu, mój był zrobiony według przepisu Dorotus na Biszkopt rzucany o podłogę. Zrobiłam go z ciut mniejszej porcji bo miałam 4 jaja tylko w lodówce
icon_mrgreen.gif


Masa:
- 250 g ricotty
- 250 g serka danio waniliowy
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny

- truskawki
- galaretka waniliowo- truskawkowa

Żelatyne rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Śmietanke ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Zmieszane serki ricotta+Danio, dorzucamy po łyżce do śmietany i ciagle ubijamy. Na końcu dolewamy żelatyne.

Na rozkrojony i nasączony biszkopt nałożyć 1/2 masy serowej, rozłozyć na niej truskawki przekrojone na pół, a na nie reszta masy. Położyć drugą część biszkoptu.

Ja schowałam takie ciasto do lodówki na godzine by lekko stężało. Następnie biszkopt posmarowałam odrobiną serka waniliowego, który zalegał w lodówce, położyłam ładnie połówki truskawek i zalałam tężęjącą galaretką. I znów siup na noc do lodówki.

DSCN0355.jpg
Torcik był wart zachodu, smak boski, nie za słodki, lekki i nawet dietetyczny
mniam.gif
 

Załączniki

  • DSCN0355.jpg
    DSCN0355.jpg
    77.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN0363.jpg
    DSCN0363.jpg
    76.3 KB · Wyświetleń: 0