Torcik serowy na zimno

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Biszkopt:

4 jaja

8 łyżek cukru

6 łyżek maki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

Masa serowa:

500g twarogu trzykrotnie mielonego

300g serka homogenizowanego

500ml śmietanki kremówki 30%

puszka moreli

40g żelatyny

2/3 szklanki wody

2/3 szklanki cukru

100ml adwokata lub innego podobnego alkoholu

cukier waniliowy

2 łyżki soku z czarnej porzeczki



Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać 4 łyżki cukru i dalej ubijac, aż piana bedzie sztywna i lśniąca. Żółtka ukręcić z 4 łyżkami cukru, następnie delikatnie połączyć obie masy. Dodać mąkę pszenna i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na 2 równe części i do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę ziemniaczaną. Do tortownicy wylewać po jednej łyżce ciasta ciemnego i jasnego, w taki sposób, że na środek tortownicy kładziemy jedną łyżkę np ciemnego i na nie kładziemy jedną łyżkę jasnego i tak na zmianę. Ciasto skupi się na środku tortownicy, ruchami okrężnymi trzeba je delikatnie rozlać po całej powierzchni tortownicy. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180- 200 stopni.

Na wystudzony biszkopt poukładać połowki moreli odsączone z zalewy. Zalewę zachować.

Masa serowa: serek homogenizowany wymieszać ze zmielonym twarogiem oraz adwokatem. Wodę zagotować z zalewą z moreli i cukrem, rozpuścić w tym syropie żelatynę. Przestudzić ją i dodać do serków, dokładnie połączyć. Kremówkę mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gdy serki zaczną nieznacznie tężeć, połączyć je z ubitą kremówką. 3/4 masy wylac na biszkopt. Wstawić do lodówki na całą noc, aby masastężała. Pozostałą masę róniez włożyć do lodówki.

Rano wyciągnąć pozostałą masę lekko ją ubić mikserem, dodać 2 łyżki soku z czarnej porzeczki i połączyć dokładnie. Porzeczkowo- serkową masą udekorować wierzch tortu.

Przepis dostosowany jest do tortownicy o średnicy 30 cm. Można również wylać całą masę serkową na biszkopt, naomiast udekorować tuż przed podaniem wierzch tortu rozetkami z ubitej Śnieżki.


Do tego ciasta można używać owoców sezonowych, np. truskawek. Dodajemy wtedy około 1/2- 2/3 szklanki wody więcej do żelatyny


2665.jpg


2666.jpg



EDIT Zmieniłam nazwę
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
I taki leciutki sie wydaje...

:roll:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
mmm ale wygląda ślicznie...by sie wszamało tą cwiartke z drugiej foty :mrgreen: