Tort cytrynowy z malinami

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
dziękuję
icon_smile.gif

a tort wyszedł taki :

37809363_1842859422439548_3894259203904110592_n_001.jpg
 

Załączniki

  • 37809363_1842859422439548_3894259203904110592_n_001.jpg
    37809363_1842859422439548_3894259203904110592_n_001.jpg
    181.4 KB · Wyświetleń: 80

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
No i co Iva? Nagie jest piekne!

Jak Tatter tort zobaczylam.... ale nie chce! Przeczytalam na poczatku, ze pracochlonny... a ciagle nie lubie biszkoptu.
Za to wymyslilam, ze na pewno upieke ciasto pod morele samo zeby zobaczyc jakby sie spisalo w formie blatow...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Prześliczny, Ivo! Bardzo mi się podobają takie nagie torty.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
anbetung.gif
i mi się podoba
icon_smile.gif
chyba zmienię zdanie o naked cake
icon_lol.gif
fajnie wygląda no i o ile szybciej się robi
icon_mrgreen.gif


kermidt @ 27 Jul 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1635410No i co Iva? Nagie jest piekne!

Jak Tatter tort zobaczylam.... ale nie chce! Przeczytalam na poczatku, ze pracochlonny... a ciagle nie lubie biszkoptu.
dla mnie nie jest pracochłonny, wręcz przeciwnie
lemon curd kilka minut, potem tylko ubicie śmietany, a "biszkopt" robię od lat z przepisu Hichotki, szybki i zawsze wychodzi
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja zaczelam robic biszkopt od polskiej cukierniczki, ktora Buka wspomniala. Ma video z przepisem na tort czekoladowy. No nie jest to moja bajka. Taki suchy, gabczasty styropian
fiesgrins.gif
Dlatego jak tylko moge uzywam przepisy na ciasta.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,663
2,963
113
Ker, nie bronię przepisu ani umiejętności p. Sikoń, ale weź pod uwagę, że Wasze składniki, w tym wypadku pewnie mąka, mają trochę inne cechy, niż nasze. Moja córka często mowiła o tych różnicach, że nie tylko konsystencja, ale i smak potraw różnił się od tych zapamiętanych z domu, choć wiernie trzymała się naszych przepisów.
icon_smile.gif
Już się nauczyła, jak je przystosowywać do Waszych surowców, ale kilka wpadek zaliczyła.
icon_lol.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Buko, nigdy nie lubilam biszkoptu. A juz biszkoptu z kremem z masla czy margaryny nie jadlam jako dziecko, choc wydaje sie, ze sam cukier powinien byc wystarczajaco zachecajacy. Moge uzyc make na ciasta, ba moge uzyc make polska jesli kupie w delikatesach, ale to nie zmieni moich preferencji co do konsystencji ciasta. Na to juz za pozno
icon_wink.gif


Ciekawa jestem tych potraw, ktore tu nei wychodza
gruebel_2.gif

Mialam tylko jedna, spektakularna wpadke myslac, ze cukier puder to icing sugar i podmieniajac w serniku mialam cegielke. Ach, i sklad salatki jarzynowej wzbogacilam o ziemniaka, bo pasternak slodszy od pietruszki i marchewki wybieram slodkie, bez tego posmaku od naci, ktorego nie lubie. Ale poza tym nic mi nie przychodzi do glowy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
kermidt @ 2 Aug 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1635603Ciekawa jestem tych potraw, ktore tu nei wychodza
gruebel_2.gif

Mialam tylko jedna, spektakularna wpadke myslac, ze cukier puder to icing sugar i podmieniajac w serniku mialam cegielke. Ach, i sklad salatki jarzynowej wzbogacilam o ziemniaka, bo pasternak slodszy od pietruszki i marchewki wybieram slodkie, bez tego posmaku od naci, ktorego nie lubie. Ale poza tym nic mi nie przychodzi do glowy.
U mojej siostry (mieszka w Lowbanks) nie chce sie zrobic mleko zsiadle
icon_wink.gif


A ja.za biszkoptem tez nie przepadam. A juz jak tesciowa zrobi biszkopt suchy z jablkami to na serio nikt tego w domu nie je. Do tortu piekę tez biszkopt niby, ale z maslem z przepisu J.Roux. maslo dodaje trochę wilgoci. No i torty nasączam i mi potrm smakują
icon_biggrin.gif
ps.nie narzekam na tesciową, karpatkę robi najlepszą!

A salatkę też.robię z ziemniakiem sztuk 2
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,663
2,963
113
Był na Wielkanoc i naprawdę wart zachodu. Pierwszą warstwę stanowiły maliny (mrożone), a drugą mango z puszki w lekkim syropie. Tym syropem z dodatkiem soku z cytryny nasączyłam biszkopt. Całość akurat wilgotna, lekka, wyraźnie kwaskowa, orzeżwiająca. Wierzch przybrany bardzo gęstą kratką z ciemnej czekolady, może niezbyt na temat, ale miała stanowić osłonę przed rozmazaniem wierzchniej warstwy kremu w czasie transportu. :)
 
Ostatnia edycja:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Robię na jutro z borówkami amerykańskimi zamiast malin, bo maliny wyschły...
icon_sad.gif

Ze względu na upał dodam chyba nieco żelatyny do kremu, żeby nie popłynął.

EDIT:
Jak pomyślałam, tak zrobiłam - dwie płaskie łyżeczki żelatyny namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody, a potem rozpuściłam w gorącym lemon curdzie.

EDIT2:
Nieodmiennie zachwycający smakiem:

Pokaż załącznik 93205

Na wierzchu bita śmietana (30% + 36%) z odrobiną kremu cytrynowego dla smaku.
Borówki bardzo godnie zastąpiły maliny i świetnie pasowały do kremu.
Aż mi trudno uwierzyć, że to było tyle lat temu...
Tym razem zrobiłam bardzo podobny tort i również dodałam łyżeczkę żelatyny do lemon curdu.
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,329
1,595
113
Ja robię ten tort na święta i inne okazje. Ostatnio na początku maja na urodziny męża. Wszyscy się zajadają.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Jest naprawdę wspaniały. Lekki, orzeźwiający, nie za słodki, o idealnie wyważonej nucie cytryny.
Mam zamówienia, by go robić znacznie częściej. :)