- Lut 28, 2007
- 738
- 0
- 0
Tort gruszkowo-czekoladowy
40 dag kremówki
3 tabliczki gorzkiej czekolady
4 jajka
10 dag cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 gruszek
1 torebka budyniu waniliowego
400 ml mleka
6 łyżek rumu
2 łyżki płatków migdałowych
kakao i cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać,przełożyć do rondelka,wlać kremówkę i mieszając podgrzewać aż czekolada sie rozpuści.Smietanę odstawić na 3 godziny.
Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić z 10 dag cukru.Pianę z białek połączyć z żółtkami oraz obydwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia.Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy (ja piekłam w 26^ ale powinna byc mniejsza) Piec 30 min w temp.175^
Gruszki obrać,przekroić na krzyż,usunąć środki z pestkami.Miąższ owoców pokroić na kawałeczki ,skropić sokiem z cytryny,wymieszać z łyżką cukru i dusić na małym ogniu 5-7 min.
Proszek budyniowy wymieszac z 6 łyżkami mleka.Resztę mleka zagotować,dodać rozrobiony budyń i kawałki gruszek,mieszając gotować aż masa zgęstnieje.
Ciasto przekroic poziomo na pół.Biszkoptowe krążki skropić rumem,przełożyć kremem gruszkowym.Schłodzić godzinę.Kremówke z czekoladą ubić wyłożyć na tort,posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.Oprószyć cukrem pudrem i kakao.Włożyż na noc do lodówki.t
40 dag kremówki
3 tabliczki gorzkiej czekolady
4 jajka
10 dag cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 gruszek
1 torebka budyniu waniliowego
400 ml mleka
6 łyżek rumu
2 łyżki płatków migdałowych
kakao i cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać,przełożyć do rondelka,wlać kremówkę i mieszając podgrzewać aż czekolada sie rozpuści.Smietanę odstawić na 3 godziny.
Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić z 10 dag cukru.Pianę z białek połączyć z żółtkami oraz obydwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia.Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy (ja piekłam w 26^ ale powinna byc mniejsza) Piec 30 min w temp.175^
Gruszki obrać,przekroić na krzyż,usunąć środki z pestkami.Miąższ owoców pokroić na kawałeczki ,skropić sokiem z cytryny,wymieszać z łyżką cukru i dusić na małym ogniu 5-7 min.
Proszek budyniowy wymieszac z 6 łyżkami mleka.Resztę mleka zagotować,dodać rozrobiony budyń i kawałki gruszek,mieszając gotować aż masa zgęstnieje.
Ciasto przekroic poziomo na pół.Biszkoptowe krążki skropić rumem,przełożyć kremem gruszkowym.Schłodzić godzinę.Kremówke z czekoladą ubić wyłożyć na tort,posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.Oprószyć cukrem pudrem i kakao.Włożyż na noc do lodówki.t
Ostatnią edycję dokonał moderator: