- Paź 23, 2004
- 3,678
- 1,319
- 113
Raczej dla dorosłych
BISZKOPT
250 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek bardzo gorącej wody.
Z podanych składników przygotować ciasto, ubijając mikserem całe jaja z gorącą wodą, cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Do kremu wsypać przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie zamieszać i wylać na prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30x40 cm.
Piec 30 minut w temp. 180 st.C.
Wyciąć z papieru (o wymiarze blaszki) formę dużego jaja. Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki. Na każdym z placków układać formę i wycinać ostrym nożem kształt jaja.
KREM
szklanka likieru jajecznego
4 żółtka
50 dkg cukru
1/2 szklanki gorącego mleka
2 łyżeczki żelatyny
300 g masła
Bita śmietana do dekoracji
Żółtka ubić z cukrem na parze. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku, liker jajeczny i stale mieszając - skrawki biszkopta . Pozostawić do przestygnięcia. Do chłodnego kremu wmiksować 300g miękkiego masła.
Przełożyć biszkoptowe placki kremem, a także posmarować wierzch i boki. Udekorować bitą śmietaną we wzory typowe dla pisanek.
MOJA RADA : Przygotowując tort w wersji dla bardzo dorosłych wykonać galaretkę z 1 szklanki likieru jajecznego i 4 łyżeczek żelatyny(rozpuszczonych na ogniu w małej ilości wody). Powstałą galaretkę wystudzić. Na wierzchu jaja, dookoła, wykonać końcówką szprycy szczelny rant z bitej śmietany i wylać gęstniejącą galaretkę, ostrożnie, aby nie przerwać rantu. Wstawić tort do lodówki. Po zastygnięciu wierzch można jeszcze dodatkowo udekorować bitą śmietaną.
BISZKOPT
250 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek bardzo gorącej wody.
Z podanych składników przygotować ciasto, ubijając mikserem całe jaja z gorącą wodą, cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Do kremu wsypać przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie zamieszać i wylać na prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30x40 cm.
Piec 30 minut w temp. 180 st.C.
Wyciąć z papieru (o wymiarze blaszki) formę dużego jaja. Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki. Na każdym z placków układać formę i wycinać ostrym nożem kształt jaja.
KREM
szklanka likieru jajecznego
4 żółtka
50 dkg cukru
1/2 szklanki gorącego mleka
2 łyżeczki żelatyny
300 g masła
Bita śmietana do dekoracji
Żółtka ubić z cukrem na parze. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku, liker jajeczny i stale mieszając - skrawki biszkopta . Pozostawić do przestygnięcia. Do chłodnego kremu wmiksować 300g miękkiego masła.
Przełożyć biszkoptowe placki kremem, a także posmarować wierzch i boki. Udekorować bitą śmietaną we wzory typowe dla pisanek.
MOJA RADA : Przygotowując tort w wersji dla bardzo dorosłych wykonać galaretkę z 1 szklanki likieru jajecznego i 4 łyżeczek żelatyny(rozpuszczonych na ogniu w małej ilości wody). Powstałą galaretkę wystudzić. Na wierzchu jaja, dookoła, wykonać końcówką szprycy szczelny rant z bitej śmietany i wylać gęstniejącą galaretkę, ostrożnie, aby nie przerwać rantu. Wstawić tort do lodówki. Po zastygnięciu wierzch można jeszcze dodatkowo udekorować bitą śmietaną.