Tort kajmakowy

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Składniki
biszkopt - ja robię Hichotki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252&st=0
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
1 kostka masła
sok pomarańczowy 200ml + odrobina aromatu rumowego(ja nie dodaję)

Gotować puszki mleka przez 2-3 godziny na małym ogniu - tak otrzymamy kajmak, jedną puszkę miksując z masłem, dodając po łyżce. drugą otwieramy. Biszkopt kroimy na 4 części i nasączamy sokiem pomarańczowym. Układamy warstwy: biszkopt, kajmak bez masła, biszkopt, kajmak z masłem, biszkopt, znów kajmak z masłem, biszkopt i na to kajmak bez masła
icon_smile.gif
Dekorujemy według własnego uznania:) u mnie była na wierzchu bita śmietana, a na to płatki migdałowe
mniam.gif

9f0df86bdd60352e697c62389dabebd9,5,19,0.jpg
3de3b9e76713a145e839e5eaa135ce67,5,19,0.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
dość słodki
icon_mrgreen.gif
szczególnie z bitą śmietaną na wierzchu
lecker.gif
ale można kupić niesłodzone mleko i dosłodzić samemu i będzie mniej słodkie
icon_mrgreen.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Z nieslodzonego to chyba nic nie wyjdzie. Jedynie co, to gotowac juz bez puszki z dodatkiem cukru.
Jednak kajmak, wszelakie toffi, czy krowka wlasnie polegaja na tej slodyczy otrzymanej z gotowanego mleka z cukrem
icon_wink.gif


Mnie jedynie Agusiu zastanawia, czemu jedna mase robi sie z dodatkime masla, a druga nie.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ucierając kajmak z masłem wychodzi taka masa kajmakowa, którą też czasem robię do przekładania. Nawet można powiedzieć, że podobne ciastko do tego Twojego. Tylko, że ja sobie uprościłam, bo biorę wafel, smaruję tą masą kajmakowo-maślaną, na to daję biszkopt niezbyt gruby, znów krem i znów wafel. Fajnie się wtedy trzyma takie ciasteczko.
A mam też informację dot. kajmaku z mleka w puszce mleka w puszce: są już gotowe, ugotowane w sklepach !! Wczoraj widziałam z firmy Markomilk.
http://www.polfink.pl/
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
wiesz co, cena to niecałe 5 z ale nie pamiętam pojemności puszki. Muszę dokładnie sprawdzić. Cena mleka skondensowanego słodzonego była zbliżona, bo pamiętam, że porównywałam,dosłownie o grosze jakieś się różniła, ale na pewno mniejsza pojemność była tego już gotowanego.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
no ale tu mówimy o takim z mleka skondensowanego w puszce ( przynajmniej mnie się tak wydaje, że o takim mówimy) Na puszce jest co prawda napis masa karmelowa ale wg mnie karmel to jeszcze coś innego... ach to nazewnictwo.

P.S właśnie sprawdziłam, 400 g ma ta puszka z masą karmelową/ kajmakową, czyli chyba cena przystępna, opłacalna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
BeataSz @ 15 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=433014wiesz co, cena to niecałe 5 z ale nie pamiętam pojemności puszki. Muszę dokładnie sprawdzić. Cena mleka skondensowanego słodzonego była zbliżona, bo pamiętam, że porównywałam,dosłownie o grosze jakieś się różniła, ale na pewno mniejsza pojemność była tego już gotowanego.
U nas mleko skondensowane słodzone kosztuje ponad 5 zł, a ta gotowa masa karmelowa ostatnio była ponad 4 zł, ale puszka mniejsza
icon_rolleyes.gif

Powiedzcie mi, czy ten gotowy kajmak to wysatrczy już wyłożyć na ciacho czy jakoś podgrzewać? No i czy nadaje się do utarcia z masłem?
gruebel_2.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Nie trzeba go podgrzewać, to jest takie jak krówka taka lejąca nieco, fajnie się rozsmarowuje. No i jak już mówiłam, ja ucieram z masłem, dodając po łyżce masy karmelowej tak jak np. dodaje się po łyżce budyniu przy masach budyniowych. Im dłużej się gotuje puszkę tym masa bardziej twarda jest, moją widać na torcie toffi katarzynki, wczoraj robiłam, puszkę gotowałam 2,5 godz. ( zwykle gotuję ok. pół godz. w szybkowarze, ale nie chciało mi się go wyciągać
fiesgrins.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0