Tort makowy od Eli

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Przepis dostałam w zeszłym roku od koleżanki, Eli.
Ciasto jest wilgotne i smaczne.
Dla mnie tort to ciasto z kremem, to ciasto można przełożyć
ale w wersji podstawowej jest bez przełożenia tylko z polewą czekoladową.

Składniki:
1 kostka masła
1 puszka masy makowej
5-6 jabłek startych na grubych oczkach
6 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek plus piana z 6 białek
bakalie

Połączyć składniki. Piec 15 minut w 180*C, następnie w 160*C 1/2 godziny. Polać polewą czekoladową.
Foremka okrągła o średnicy 25 cm.
Smacznego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
To tzw makowiec / szarlotka / ew. placek japoński
icon_smile.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Możliwe że znany jest pod innymi nazwami. Ciacho wilgotne, szybkie, łatwe. Duża puszka nie wiem ile one ważą bo akurat nie mam w domu, jutro sprawdzę w sklepie jak nie zapomnę. Te masy są słodkie więc nie ma cukru w składnikach. Foremka okrągła o średnicy 25 cm.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,424
3,745
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,875
216
63
Ha, a zastanawiałam się, czy z gotowej masy wyjdzie i podejrzewałam, że owszem. To chyba spróbuję, bo mi się puszka masy ostała.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Też mi się puszka masy marnuje bo zgubiłam przepis na który była przeznaczona, to może by tak to upiec?
Tylko chyba jednak przełożę....
gruebel_2.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0