Tort marchewkowy

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Ciasto:
10 jaj
1 1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2 szklanki mąki
100g posiekanych orzechów włoskich
8 łyżek kakao
1 szklanka startej drobno marchewki i odciśniętej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ucieram na parze z cukrem. Posiekane orzechy łączę z proszkiem mąką i kakao. Gdy jaja będą utarte na puszystą masę dodaję olej i marchew i dokładnie ale delikatnie łączę, następnie dodaję mieszankę mąki, proszku i kakao i dokładnie mieszam. Wylewam ciasto do tortownicy o średnicy 28 cm. Pieke przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Ciasto po wystudzeniu przekrawam na dwie części

Masa serkowo- czekoladowa:
750 g półtłustego sera białego zmielonego
200g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki mleka lub wody
2-3 łyżki margaryny
1 szklanka cukru pudru

Czekolade rozpuszczam z mlekiem, margaryną w kąpieli wodnej, a nastepnie łączę za pomocą miksera ze zmielonym serem oraz cukrem pudrem. Masa może się zrobić po dodaniu cukru rzadsza, ale nie nalezy się przejmować, wystarczy odstawic ją na 20 minut i zgęstnieje.
1/2 masy przekładam ciasto, resztą smaruje boki i wierzch oraz robię rozetki dla dekoracji.

2287.jpg


2292.jpg