Tort Nutellowy

kasiaaaa24

Member
Cze 26, 2008
14
0
0
Mój debiut na tym forum
icon_smile.gif


Przepis chyba Nigelli, zmodyfikowany odrobinę po pierwszym pieczeniu, już sama nawet nie wiem kiedy
icon_smile.gif
Ciasto bardzo wilgotne i super lekkie (nie mylić z niewielką kalorycznością ;))

Składniki na ciasto:

7 jajek
125 g masła
500 g Nutelli
100 g mielonych orzechów laskowych (czasem robię z migdałami)
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki likieru czekoladowego
szczypta soli
Polewa

150 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. W drugiej misce ubijamy masło z Nutellą i alkoholem, dodajemy żółtka, orzechy i przestudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Kiedy wszystkie składniki są już dobrze wymieszane dodajemy łyżką pianę i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (20 – 23 cm ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut. Najlepiej jednak po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre w środku. W rondelku gotujemy śmietankę z czekoladą i zdejmujemy z ognia kiedy czekolada całkiem się rozpuści i połączy ze śmietaną. Ciasto najlepsze po kilku godzinach
icon_smile.gif


Ciasto_z_Nutelli.jpg
Ciasto_z_Nutelli_2.jpg
 

Załączniki

  • Ciasto_z_Nutelli.jpg
    Ciasto_z_Nutelli.jpg
    56.4 KB · Wyświetleń: 1
  • Ciasto_z_Nutelli_2.jpg
    Ciasto_z_Nutelli_2.jpg
    58 KB · Wyświetleń: 1

pola

Member
Sty 6, 2008
18
0
0
Zrobiłam. Ciasto pychota. U mnie w domu nazwali je: "Milion kalorii", ale wszyscy jedzą, aż miło patrzeć.
Świetny przepis.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
Piękny. U mnie niestety nie ma amatorów na Nutellę, więc tylko sobie popatrzę.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: