Tort z chałwą

żyrafka

Member
Maj 25, 2007
275
0
0
Ciasto
8 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
3 łyżki kakao
Upiec placek i przekroić na połowę.

Masa I
30 dag chałwy
4 żółtka
1 cukier waniliowy
35 dag masła
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wylać rozrobioną masę, zagotować, ostudzić. Utrzeć masło z chałwą, dodać budyń.

Masa II
5 jaj
3/4 szklanki cukru
1 gorzka czekolada
2 łyżki kakao
1 kostka masła
Jajka ubić na parze z cukrem, dodać kakao i pokruszoną czekoladę, wystudzić. Utrzeć z masłem. Jak kostkama 20 dag to daję 1,5 kostki.

Sposób składania

1/2 biszkoptu
masa czekoladowa
gotowe małe bezy - około 20 dag
masa z chałwą
1/2 biszkoptu
Można zostawić trochę z obu mas do przybrania ciasta, lub oblać je czekoladą. Dekorować bezami i masą lub dowolnie według własnego pomysłu.
Robiłam ostatnio na Małgorzaty, ale nie mam aktualnie aparatu, więc zdjęcie będzie przy następnej okazji. Ciasto jest bardzo smaczne, podzielne, bo nie da się go duże zjeść ( kalorie
icon_mrgreen.gif
) Zawsze smakuje . Piekę w dużej tortownicy.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Wykorzystałam ciasto i masę I, dżem porzeczka czarna, degustacja tortu jutro.
Krem bardzo smaczny i fajny w produkcji.