Tortille gryczane*

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Co potrzeba?
tortila.jpg

Tortilla:
2 jajka
1 saszetka kaszy gryczanej - > zmielona w młynku do kawy na mączkę.
szklanka wody mineralnej wysoko mineralizowanej bądź gazowanej
3/4 szklanki mleka
3-4 łyżki oleju
przyprawa meksykańska, teksańska
sól, pieprz, ciutka estragonu , chili con carne do smaku.

Należy odstawić na około 30 minut.

Nadzienie :
Dowolne: w przypadku zdjęcia była to sałata lodowa porwana w kawałeczki, pierś z kurczaka wymoczona w occie balsamico, soli czosnkowej i odrobinie chili pomieszane z odrobiną papryki słodkiej, pokrojona w paseczki i usmażona na patelni bez tłuszczyku, dwa sosy - jeden czosnkowo majonezowy drugi pomidorowy na ostro, pomidorki, ogóreczki i cebulka.

Placki wychodzą giętkie więc nie powinno być problemu ze zwijaniem ich w tortille. Tak samo jak i nadziewaniem.
Mają dość specyficzny smak
icon_smile.gif

Smacznego!
 

Załączniki

  • tortila.jpg
    tortila.jpg
    104 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Olej do Tortilli , smażyłam na minimalnej ilości oleju, później na patelni już tefalowskiej bez tłuszczyku.
Wychodzi około 7 "grubszych" placków.