orelia @ 16 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1379897Mam pytania:
1. Odstawiacie ciasto do lodówki czy nie koniecznie?
2. Dzielicie ciasto na części i każde osobno wałkujecie czy jak?1. ciasta nie odstawiałam, smazyłam od razu po wymieszaniu i było super
2. podzieliłam ciasto na 6 części i rozwałkowywałam po kolei delikatnie podsypując mąką, żeby ładnie dopasować wielkośc do patelni to na rozwałkowane ciasto kładłam talerz o średnicy patelni i wycinałam. Wychodziły dzięki temu równiutkie tortille i .... wyszła jeszcze 1 tortilla
orelia @ 17 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1380113Izoldo odstawiasz w ciepłe miejsce czy do lodówki?Do lodówki, konsystencja tłuszczu ma tutaj znaczenie, ważne żeby zostały zimne drobinki jak w kruchym, wtedy ciasto lekko listkuje.
krasnoludka @ 5 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1386341Zrobiłam. Są pycha. Dałam 4 szklanki mąki bo przy 3 się kleiły.
Czy można je zrobić wcześniej i przechować? Czy przechowywać ciasto czy usmażone? Ile dni?Mnie zostały 4 sztuki do następnego dnia. Stwardniały na amen ale jak smażyłam mięso to położyłam na kratce (takiej zamiast pokrywki). Placki zrobiły się mięciutkie, elastyczne i zostały ze smakiem zjedzone.
Wzięłam sobie do serca to co mi poradziła Izolda.
Cześć niewykorzystanego surowego ciasta zamroziłam.
Dodam, że moje ciasto tez było klejące ale po odsiadce w zimnym zrobiło się zdatne do wałkowania.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia