Torty kanapkowe*

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Tort kanapkowy wg ciotki Ewory

chleb tostowy 3 opakowania
jogurt grecki ew. kwaśna gęsta śmietana 4 opakowania
majonez 1 słoik średni
4 łyżki musztardy
10-15 jajek na twardo
sałata lodowa lub pekińska, krucha sałata
sól i pieprz do smaku


jajka (ugotowane i ostudzone) i sałatę pokroić w drobna kostkę,
połaczyć wszystkie składniki masy, chleb okroić ze skórek, układać
na tacy obłożonej folią aluminiową grubą, w rzędach 3 kromki na 4 kromki,
smarować masą około 0,5 cm, trzy warstwy chleba, 36 kromek na tort
wyjdą z tej porcji dwa torty, jeden ubrać szynką, pomidorkami koktailowymi,
szczypiorkiem, kolbami mini kukurydzy marynowanymi lub innymi ulubionymi
dodatkami, drugi łososiem w plastrach, koprem, krewetkami, awocado.

Przepis dostałam od ciotki, a ona do ciotki swojego męża, skąd ona go ma nie wiem. Potrawa ze Szwecji.

 

Załączniki

  • tort1.jpg
    tort1.jpg
    72.2 KB · Wyświetleń: 0
  • torty_4_na_raz.jpg
    torty_4_na_raz.jpg
    253.9 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_z_krewetkami.jpg
    tort_z_krewetkami.jpg
    64.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
wyglądają okazale!
Chyba się kiedyś skuszę. Na początek z połowy, albo i jednej czwartej porcji. Bo dwa torty to na jakąś wielką fetę!
icon_mrgreen.gif
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Super.
Muszę spróbować też z mniejszej porcji.
A co za cuda są na zdjęciach na tacach pod tortami?Czy to też torty chlebowe bo widzę,że fajnie przybrane?
icon_mrgreen.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Kasik trzeba oskórować chleb, zrobić tort dzień wcześniej żeby się "przegryzły" i posklejały kromki. Kroić jak szarlotkę lub sernik w prostokąty, ew. większe kwadraty, które dzieli się po przekatnej na trójkąty, ułożyć wtedy dodatki, tak żeby porcje były odpowiednio "ubrane" po pokrojeniu. Kroiłam już po podaniu na stół, co by był widoczny w całej okazałosci.

Eklerek jeden tort ważył 3 kg.

Wszystkim chętnym życzę smacznego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Wczoraj znów popełniłam, tym razem jeden i to mały
 

Załączniki

  • Zdjęcia_0127.jpg
    Zdjęcia_0127.jpg
    263.5 KB · Wyświetleń: 0

kakarzynka

Member
Lis 22, 2005
86
0
0
To ja się dopisze ze swoim, bo dwa razy już robiłam mężowi na urodziny( jego ulubione słodycze to kiełbasa
icon_wink.gif
) Uważam że to jest genialne danie na imprezy jeśli nie mamy miejsca , możliwości lub ochoty usadzić gości przy półmiskach na sztywno przy stole. Pieczywo jest z tego przepisu chleb na tramezzini https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7767 W środku pasta z jajek na twardo z serem cheddar i majonezem zmiksowana na jednolity krem i druga warstwa z twarogu ze zmieloną szynką i czosnkiem. Wierzch jest posmarowany kremem z jajek jako bazą, a krem szynkowy widać w formie kopczyków. Super w tortach kanapkowych jest to że nawet TRZEBA je zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzły, a tylko zdobienie zostawiam sobie na chwile przed przyjściem gości.IMG_3092.JPGIMG_3084.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3084.JPG
    IMG_3084.JPG
    374.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_3092.JPG
    IMG_3092.JPG
    197.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Kakarzynko, nie otwiera mi się link.

Robiłąm wczoraj tort, bardzo smakował, mam zdjecie , pewnie kiedys wkleje
icon_smile.gif

dziekuje za przepis")
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Wow! Robi wrażenie. Gratuluje pomysłowości.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
I jakie oszczedne
icon_wink.gif
lepsze "kielbasy" tylko na wierzchu.

Bardzo intrygujace imie. Musialam zobaczyc skad
icon_wink.gif

Tu sa bardzo popularne skladane kanapki z nadzieniem z pasty, przekrojone na trojkaty.
Raz jadlam taka u Kuby na otwarciu przedszkola. Byla tak pyszna, ze az sie zapytalam organizatorow co to za ryba (ogorka rozpoznalam).
A to sklepowe kanapki byly z pieczonym kurczakiem
icon_biggrin.gif
Taki mam smak!
icon_biggrin.gif

Takie zamkniete kanapki sa najlepszym rozwiazaniem jak sie nie ma mozliwosci usadzic gosci na sztywno przy polmiskach przy stole. Bezpieczne do menu na szwedzki stol.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja się tylko zastanawiam, jak to potem jeść?
torty są przepiękne, ale co mają z nimi zrobić goście ( którzy z założenia nie mają miejsca przy stole - bo o takiej sytuacji mówimy)
dostają na talerzyk kawałek takiego tortu i co potem? Palcami? ( zakładam, że palcami raz, że się nie bardzo da, a dwa, że nie wypada)
Nożem i widelcem nie mogą - bo nie ma miejsc przy stole.
A samym widelczykiem tez raczej nie da rady, bo taki tort nie jest przecież tak miękki, jak tort typu biszkopt z bitą śmietaną?
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Widelcem sie da - bo kromki chleba sa bez skory, dodatkowo sa lekko wilgotne od masy wiec krawedzia widelca mozna sobie kawalki odcinac, ale widelec i talerzyk jest konieczny
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
da się samymi widelczykami, tort jest tak miękki jak biszkopt z bita śmietaną
icon_smile.gif