Truskawki pod ciastem Agnieszki Kręglickiej

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
truskawki_pod_ciastem.jpg
Składniki:
- 500 g truskawek
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kieliszek nalewki lub likieru
- łyżka cukru do truskawek
- szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Truskawki pokroić na pół, wrzucić do żaroodpornego naczynia, posypać cukrem i skropić nalewką żurawinową, odstawić. Proszek do pieczenia i sól wymieszać z mąką. Cukier zmiksować z masłem. Do masła dodać mąkę, jaja i mleko, wymieszać, nie wyrabiać. Wyłożyć ciasto na truskawki, wstawić na 30 minut do piekarnika 200 C. Podawać na gorąco.

Źródło: http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html

Moja uwagi: piekłam dłużej, aż do zrumienienia góry, bo po 30 minutach ciasto było jeszcze surowe. Wystarczy sprawdzać patyczkiem.
 

Załączniki

  • truskawki_pod_ciastem.jpg
    truskawki_pod_ciastem.jpg
    221.7 KB · Wyświetleń: 0