60 dag cebuli
1 ząbek czosnku
4 szklanki bulionu
szklanka białego wina
łyżka mąki
oliwa
łyżeczka cukru
sól, biały pieprz
6 kromek bułki wrocławskiej
oliwa żółty ser (starty)
Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie. Oprószyć łyżką mąki i troszkę zrumienić.
Zalać bulionem i winem, dodać czosnek, sól i pieprz.
Gotować około 30-40 minut.
Łyżeczkę cukru zrumienić na patelni (z odrobiną wody) i dodać do zupy.
Z garnka wyciągnąć 6 łyżek cebuli, a resztę zmiksować. Ewentualnie jeszcze doprawić.
Do żaroodpornych miseczek włożyć po łyżce cebuli i zalać zupą.
Bułkę zrumienić na oliwie, do każdej miseczki włożyć po kromce i posypać serem.
Zapiekać w piekarniku około 10 minut.
1 ząbek czosnku
4 szklanki bulionu
szklanka białego wina
łyżka mąki
oliwa
łyżeczka cukru
sól, biały pieprz
6 kromek bułki wrocławskiej
oliwa żółty ser (starty)
Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie. Oprószyć łyżką mąki i troszkę zrumienić.
Zalać bulionem i winem, dodać czosnek, sól i pieprz.
Gotować około 30-40 minut.
Łyżeczkę cukru zrumienić na patelni (z odrobiną wody) i dodać do zupy.
Z garnka wyciągnąć 6 łyżek cebuli, a resztę zmiksować. Ewentualnie jeszcze doprawić.
Do żaroodpornych miseczek włożyć po łyżce cebuli i zalać zupą.
Bułkę zrumienić na oliwie, do każdej miseczki włożyć po kromce i posypać serem.
Zapiekać w piekarniku około 10 minut.