- Mar 4, 2014
- 395
- 0
- 0
Wpisuję ten przepis na vegetę domową ,może ktoś skorzysta bo warto, zapach jest po prostu obłędny.
Ja jak robię to wszystko suszę na raz , ale można to sobie rozłożyć na kilka dni, i na końcu po prostu wymieszać.
Można suszyć w suszarce na warzywa pod warunkiem że dobrze suszy, bo inaczej lepiej w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Z podanej ilości wychodzi ok 1-1,1kg
5 kilo marchwi
1 kg pietruszki
1,2 kg selera
4 spore pory
600g pasternaku
3-4 duże pęczki świeżej magi
4-5 dużych pęczków natki pietruszki
nać z selera z tego co miałam korzeń
warzywa obieram i szatkuję w moulinexie na cienkie plastry, można w czymś innym, chodzi żeby były cienko pokrojone, szybciej się wysuszą
porę kroję na cienkie paski wzdłuż
"zieleninę" suszę liście i łodygi (kroję na małe kawałki)
3-4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
12 łyżeczek gruboziarnistej soli morskiej
12 łyżeczek kurkumy
ziarna mielę w blenderze lub termomixie można też w młynku do kawy, albo kupić już zmielone
Suszę w piekarniku 70-80C termoobieg uchylony piekarnik.
Rozdrabniam w termomixie lub blenderem.
Ja jak robię to wszystko suszę na raz , ale można to sobie rozłożyć na kilka dni, i na końcu po prostu wymieszać.
Można suszyć w suszarce na warzywa pod warunkiem że dobrze suszy, bo inaczej lepiej w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Z podanej ilości wychodzi ok 1-1,1kg
5 kilo marchwi
1 kg pietruszki
1,2 kg selera
4 spore pory
600g pasternaku
3-4 duże pęczki świeżej magi
4-5 dużych pęczków natki pietruszki
nać z selera z tego co miałam korzeń
warzywa obieram i szatkuję w moulinexie na cienkie plastry, można w czymś innym, chodzi żeby były cienko pokrojone, szybciej się wysuszą
porę kroję na cienkie paski wzdłuż
"zieleninę" suszę liście i łodygi (kroję na małe kawałki)
3-4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
12 łyżeczek gruboziarnistej soli morskiej
12 łyżeczek kurkumy
ziarna mielę w blenderze lub termomixie można też w młynku do kawy, albo kupić już zmielone
Suszę w piekarniku 70-80C termoobieg uchylony piekarnik.
Rozdrabniam w termomixie lub blenderem.